Το αμερικανικό «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης» εντοπίστηκε να πετά πάνω από τη Μάγχη, καθώς η ένταση με τη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται.

Βασισμένο όπως και το Air Force One στο δοκιμασμένο B747, το «ιπτάμενο Πεντάγωνο» – απογειώθηκε από μια βάση την Ουάσιγκτον για την Ευρώπη μαζί με το Air Force One.

Το αεροσκάφος εντοπίστηκε να κάνει ασκήσεις πάνω από τη Νεμπράσκα νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά αυτή τη φορά το «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης» συνοδεύεται από τον Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη για συνομιλίες σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει η Mirror.

Ο Μπάιντεν δεν επέβαινε στο αεροπλάνο, αλλά πήρε το Air Force One, ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο περισσότερο για άνεση παρά για επιβίωση ενός πυρηνικού πολέμου.

Το αεροπλάνο, το οποίο δεν έχει σχεδόν κανένα παράθυρο, είναι επίσης εξοπλισμένο με ειδική θωράκιση για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος του από τις θερμικές επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου. Φιλοξενεί περισσότερα από 65 δορυφορικά πιάτα και κεραίες, επιτρέποντας του να επικοινωνεί με πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και σταθερά τηλέφωνα οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με το CNBC. Πολλά από τα άλλα χαρακτηριστικά του αεροπλάνου παραμένουν διαβαθμισμένα.

Η USAF διαθέτει συνολικά τέσσερα Ε-4Β τα οποία πρόκειται να αποκτήσουν νέα ηλεκτρονικά και εξοπλισμό επικοινωνών ενώ θα αντικατασταθούν και οι καλωδιώσεις τους καθώς η αποστολή τους δεν σηκώνει αποτυχία. Βεβαίως τα αεροσκάφη θα καθηλώνονται εκ περιτροπής για συντήρηση και εκσυγχρονισμό αφού πρέπει να υπάρχουν πάντα κάποια διαθέσιμα για πτήση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Το «ιπτάμενο Πεντάγωνο» παρέχει την δυνατότητα στην αμερικανική ηγεσία να εμπλέξει assets της «Πυρηνικής Τριάδας» (στρατηγικά βομβαρδιστικά, υποβρύχια και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους από υπόγεια σιλό) ακόμη και εάν οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί πρώτες πυρηνικό πλήγμα.

Η αποστολή του «Αεροπλάνου της Αποκάλυψης» είναι να επιτρέπει στον Πρόεδρο να διευθύνει τις αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, με το επίγειο δίκτυο πιθανότατα χτυπημένο και αποδιοργανωμένο, συνεπικουρούμενο στον ρόλο του «ιπτάμενου στρατηγείου» από αεροσκάφη E-6B «Mercury» του Ναυτικού.