Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε ένα τετράμηνο-φωτιά κατά τη διάρκεια του οποίου κρίνονται τα πάντα, από την έκβαση της πανδημίας μέχρι την τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και το πότε -και αν- θα διενεργηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές!

Για τους καλά γνωρίζοντες εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, το χρονικό διάστημα μέχρι τον Απρίλιο θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό, καθώς κατά τη διάρκειά του θα κριθεί η έκβαση μείζονος σημασίας ανοιχτών ζητημάτων, η πορεία των οποίων θα καθορίσει και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις!

Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα:

1. Πανδημία κορωνοϊού – «Όμικρον και Δέλτα»!

Το ζήτημα της έκβασης της πανδημίας, με αφορμή εκτός των άλλων και της παράλλαξης «Όμικρον» και της αντιμετώπισής της, τόσο σε επίπεδο υγειονομικό όσο και σε σχέση με τη λήψη περιοριστικών μέτρων ή κάποιου τύπου λοκντάουν, που δυνητικά θα έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την επιχειρηματικότητα και τα εισοδήματα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών και των νοικοκυριών!

2. Ακρίβεια, ενέργεια, πληθωρισμό!

Το δεύτερο μείζονος σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια, που μπορεί τώρα λόγω Χριστουγέννων και πανδημίας να περνάει στα μαλακά, όμως από την αρχή του νέου έτους η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική! Η εκτίναξη του επιπέδου των τιμών, σε συνάρτηση με τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών που απειλεί ως ζήτημα όλη την Ευρώπη, θα λειτουργήσει ως θηλιά που πνίγει τον μέσο Έλληνα πολίτη και πιθανόν να επηρεάσει τις μελλοντικές πολιτικές του αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε άλλωστε και ο διοικητής της FED κ. Πάουελ, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, οπότε τα δεδομένα σε σχέση με τις αποδόσεις, τα επιτόκια και τον φθηνό δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ίσως ανατραπούν σε δεύτερο χρόνο!

3. Ποσοτική χαλάρωση!

Υπό αυτή την έννοια, της φθηνής χρηματοδότησης της χώρας, έχει μεγάλη σημασία η πρώτη συζήτηση που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου σχετικά με το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης και το κατά πόσον η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει με τον ίδιο ρυθμό τα ελληνικά ομόλογα.

4. Σύμφωνο χαλαρότητας!

Σημαντικό θέμα επίσης αποτελεί εάν η Ε.Ε., και οι θεσμοί στο σύνολό τους, αποφασίσουν λόγω πανδημίας αλλά και αλλαγής διακυβέρνησης στην Γερμανία ένα Σύμφωνο Χαλαρότητας, μέχρις ότου αποκατασταθεί η ισορροπία στις οικονομίες μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που παραμένει επίκαιρη και απειλητική λόγω των συνεχιζόμενων μεταλλάξεων! Πρόκειται για μια θέση που εκφράζει και υποστηρίζει το μπλοκ του Νότου, με εκφραστές Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα!

5. Επενδυτική βαθμίδα!

Το ζήτημα της ένταξης της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα θα καθορίσει εξελίξεις, υπό την έννοια ότι θα διασφαλιστεί φθηνό χρήμα και χαμηλά επιτόκια δανεισμού για τη χώρα και τις επιχειρήσεις.

Σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων των διεθνών οίκων, η επενδυτική βαθμίδα θα γίνει πραγματικότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα ούτε η S@P ούτε η Moody’s προχώρησαν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, όπως αναμενόταν, αλλά επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής, αναπόφευκτα δημιουργεί προβληματισμό και ερωτήματα!

6. Οίκους αξιολόγησης!

Υπό αυτή την έννοια οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων που θα επακολουθήσουν θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα δώσουν το στίγμα των προοπτικών της εθνικής οικονομίας!

7. Ανάκαμψη – τουρισμό!

Σε κάθε περίπτωση η πορεία της οικονομίας και εάν θα μπει σε τροχιά ταχείας ανάκαμψης θα έχει καθοριστεί μέχρι τον Απρίλη. Καθώς κατά το καθοριστικό τετράμηνο που ακολουθεί θα διαφανεί κατά πόσον το τραπεζικό σύστημα θα έχει πλήρως εξυγιανθεί, θα έχουν προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις και εμβληματικές επενδύσεις, μεγάλα δημόσια έργα και παραχωρήσεις, καθώς και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης! Και όλα τούτα σε συνάρτηση με τον τουρισμό, οι προβλέψεις για την έκβαση του οποίου κατά το 2022 δημιουργούν προσδοκίες για νέα ιστορικά ρεκόρ!

Οι αποφάσεις του Απρίλη!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, όλα όσα αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., θα δημιουργήσουν ένα νέο πολιτικό – οικονομικό κλίμα, που σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις της κοινωνίας θα καθορίσουν και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, πότε θα προκηρύξει εθνικές εκλογές και εάν θα εξαντλήσει την τετραετία, γεγονός που θεωρείται και το πιθανότερο λόγω συνθηκών πανδημίας κορωνοϊού, μολονότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ίσως κατάλληλη στιγμή να είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο…