Την προσεχή Τρίτη θα διεξαχθεί η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Συγκεκριμένα, η πρόταση διερεύνησης αφορά στους χειρισμούς του πρώην υπουργού κατά τη διαδικασία απόδοσης των τηλεοπτικών αδειών μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα περί της προσπάθειας δημιουργίας ενός μέσου που θα στήριζε την τότε κυβέρνηση. Για την υλοποίηση του σχεδίου μάλιστα φέρεται να είχαν επιστρατευτεί και κεφάλαια της λιβανέζικης εταιρίας CCC ύψους 3 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον επιχειρηματία δόθηκαν στη συνέχεια για τη δημιουργία της εφημερίδας Documento.

Επί της διαδικασίας, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 το πρωί, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών από τα κόμματα, με τη σκυτάλη να περνά στη συνέχεια σε ένα κύκλο 12 ομιλητών (ενδεχομένως να προστεθεί ένας ακόμα εφόσον το επιδιώξει η αντιπολίτευση).

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να τοποθετηθεί, κλείνοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για τα δύο αδικήματα τα οποία εγκαλείται. 

Κατόπιν, οι βουλευτές θα ψηφίσουν σε κάλπη επί των αδικημάτων επιλέγοντας αν θέλουν ή όχι να διερευνηθεί το συγκεκριμένο αδίκημα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς εγκαλείται για το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αφορούν στα 3 εκατ. ευρώ που φέρεται πως έλαβε ο Καλογρίτσας από την CCC για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες), και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος (θα εξεταστούν οι παράνομοι χειρισμοί στη διαδικασία του διαγωνισμού).

Δικαίωμα και επιστολικής ψήφου

Σε αντίθεση πάντως με άλλες σχετικές διαδικασίες, θα υπάρχει και δικαίωμα ψήφου δια επιστολικής λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας που βρίσκεται σε ισχύ. Παρά την αντίδραση μέρους της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές που δεν θα μπορούν να παραβρεθούν στην Ολομέλεια, θα μπορούν να στέλνουν την ψήφο τους σφραγισμένη σε φάκελο ο οποίος θα ανοίγεται κα τοποθετείται στην κάλπη.

Για την υιοθέτηση της πρότασης από την Βουλή θα πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, ενώ οι εργασίες της επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τονΚόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.