Οι μετοχές της Adyen σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 39% διαγράφοντας 18 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά την αναφορά της χαμηλότερης αύξησης των εσόδων της στην ιστορία.

Όταν η ολλανδική εταιρεία πληρωμών Adyen μπήκε στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το 2018, οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοικές.

Η εταιρεία οδηγούσε ένα κύμα ανάπτυξης στον τεχνολογικό τομέα της Ευρώπης και εξαγόραζε τον ανταγωνισμό από τον μέγα ανταγωνιστή της στις ΗΠΑ PayPal.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει ξεπεράσει μια ταραχώδη διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας πανδημίας που χτύπησε σημαντικά τους όγκους των πελατών.

Η εταιρεία επεκτάθηκε δυναμικά στη Βόρεια Αμερική, όπου εδρεύουν μερικοί από τους εμπόρους της, και προσέλαβε εκατοντάδες υπαλλήλους για την ανάπτυξή της. Καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον μετατοπίστηκε το 2023, η αναπτυξιακή στρατηγική της Adyen αμφισβητήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση 39% την Πέμπτη, διαγράφοντας 18 δισεκατομμύρια ευρώ (39 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεφαλαιοποίηση της Adyen, καθώς οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στη μετοχή αφού η εταιρεία ανέφερε τη χαμηλότερη αύξηση εσόδων της στην ιστορία.

Η μετοχή έκλεισε με περαιτέρω πτώση 2,9% την Παρασκευή μετά την απότομη πτώση της Πέμπτης.

Ποιά είναι η Adyen

Αναγνωρισμένη ως μία από τις 200 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες fintech παγκοσμίως, η Adyen είναι μια εταιρεία υπηρεσιών πληρωμών που συνεργάζεται με πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του Netflix, Meta και το Spotify.

Πουλά επίσης συστήματα σημείων πώλησης για φυσικά καταστήματα και διεκπεραιώνει πληρωμές ηλεκτρονικά και εντός καταστήματος.

Περισσότερο από διαχειριστής και εκτελστής πληρωμών, η Adyen είναι αυτό που είναι γνωστό ως πύλη πληρωμών — που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία για να επιτρέπει στους εμπόρους να λαμβάνουν πληρωμές με κάρτα και συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Η εταιρεία διακόπτει μια μικρή προμήθεια για κάθε συμφωνία συναλλαγής που εκτελείται μέσω της πλατφόρμας της.

Ιδρύθηκε από τον Pieter van der Does, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, και τον Arnout Schuijff, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη: