Στα πέντε ελληνικά νησιά που μπορούν να καταφύγουν Βρετανοί -και μη- για να παρατείνουν τις διακοπές τους ή για μια χειμερινή ανάπαυλα αναφέρεται δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου. Η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Χάουαρντ επικαλείται τον ήπιο ελληνικό χειμώνα, τον μειωμένο συνωστισμό λόγω ανύπαρκτου τουρισμού, καθώς και τις φθηνές τιμές.

Όπως λέει, σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά νησιά όπου από Οκτώβριο έως Απρίλιο, ξενοδοχεία, μπαρ και τουριστικά καταστήματα κλείνουν, στα πέντα αυτά νησιά που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό ενώ κάποια έχουν και φοιτητική ζωή λόγω των πανεπιστημίων που φιλοξενούν, η ζωή συνεχίζεται και άρα οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν, αν όχι τις ζεστές θάλασσες και τις αμμουδιές, σίγουρα τα ορεινά και τις παραθαλάσσιες πόλες, λάιβ μουσική, καφέδες και μπύρες.

Η Χάουαρντ, εξηγεί πως «παρότι οι ελληνικοί χειμώνες τείνουν να είναι ήπιοι», οι άνεμοι μπορεί να είναι «τόσο θυελλώδεις ώστε να οδηγούν σε απαγόρευση απόπλου» που σημαίνει πως κάποια ταξιδιώτες μπορεί να εγκλωβιστούν για κάποιες μέρες σε νησί χωρίς αεροδρόμιο. «Όμως, αλήθεια, η προοπτική μιας εκτεταμένης παραμονής είναι άλλος ένα καλός λόγος να ανακαλύψετε τα μαγευτικά αυτά νησιά εκτός σεζόν» καταλήγει η ίδια.

Αίγινα

Μόλις μία ώρα από τον Πειραιά με «ψαροταβέρνες και αρχοντικά», αλλά και «απροσδόκητους κρυμμένους θησαυρούς, όπως καφενία στην ψαραγορά, μια πεδιάδα αρχαίων λιόδεντρων που προστατεύονται από μια κορυφογραμμή βραχωδών λόφων, βυζαντινά ξωκλήσσια καμουφλαρισμένα μέσα σε στρέμματα ροζέ φυσικιών» .

Σύρος


«Κατά τη διάρκεια του έτους, υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα υπαίθριων πάρτι, φεστιβάλ τεχνών και θρησκευτικών γιορτών. Οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για ‘μεζέ’ και ζωντανή μουσική στα μπιστρό και τα μπαρ» αναφέρει, μεταξύ άλλων για τη Σύρο, η δημοσιογράφος, κάνοντας σύντομη μνεία στην ιστορία του νησιού και της πρωτεύουσάς του, Ερμούπολης.

Κρήτη

«Τόσο νότια που χωρίζει το Αιγαίο από το Λυβικό Πέλαγος, η Κρήτη έχει ήπιο κλίμα που καθιστά πρόκληση, αντί για τρομακτική προοπτική, το κολύμπι όλο το χρόνο» αναφέρει η δημοσιογράφος για την Κρήτη. «Φωτογενείς παραλίες όπως ο Μπάλος, το Ελαφονήσι, το Βάι και η Πρέβελη είναι πιο μαγευτικές χωρίς τα κλαοκαιρινά πλήθη, ενώ οι χιονισμένες κορφές και τα βαθιά φαράγγια προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για πεζοπόρους, αναρριχητές και μάουντεν μπάικερς» προσθέτει, κάνοντας αναφορά στα γραφικά χωριά και την ξεχωριστή κουζίνα, με το αρνί, το γαμοπίλαφο κι, ασφαλώς, τη ρακή.

Κέρκυρα

«Το 220 χλμ μονοπάτι της Κέρκυρας περνά κατά μήκος του νησιού, που βρίθει από δάση άρκευθων, λίμνες, φαράγγια και τεράστιες εκτάσεις λιόδεντρων που φύτεψαν οι Βενετσιάνοι αιώνες πριν» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η δημοσιογράφος κάνει αναφορά «στις ιταλικές επιρροές που απαντώνται παντού: στα πιάτα όπως η παστιτσάδα, τα πέτρινα χωριά όπως η Περίθεια και κυρίως στην βενετσιάνικη παλιά πόλη της Κέρκυρας».

Άνδρος


«Σε αντίθεση με τους κυκλαδίτες γείτονές της, η Άνδρος είναι ιδιαίτερα πράσινη, απίστευτα διαφορετική και σχεδόν περιφρονητική απέναντι στον τουρισμό» σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Η Χώρα της εκτίνεται με θέα στο Αιγαίο, και τα επιβλητικά αρχοντικά, τα μουσεία και τα δημοτικά της κτήρια είναι κληρονομιά της τοπικής ναυτιλιακής περιουσίας των ντόπιων ναυτικών που άνθισαν τον 19ο αιώνα. (…) Στην ενδοχώρα, η ζωή συνεχίζεται σχεδόν όπως εδώ και δεκαετίες» λέει η δημοσιογράφος.