Η κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων που έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, πιέζοντας τα οικογενειακά εισοδήματα και οδηγώντας σε μία αλυσίδα αυξήσεων και ανατιμήσεων δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες στην χώρα μας.
Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται στο site https://gr.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Ευρώπης και στην έκτη σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης.
Σημειώστε πως παράλληλα η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια Ευρώπης», στην επιδότηση των καυσίμων, δαπανώντας πάνω από 4 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά παραμένουν οι τιμές υψηλότατες, ενώ σημειώστε πως κάθε επιδότηση αγοράς καυσίμων, επιδοτεί και διευρύνει ακόμα περισσότερο το εμπορικό έλλειμμα της χώρας…
Οι τιμές έχουν ενημερωθεί στις 6 Ιουνίου, και τοποθετούν και πάλι στην πρώτη θέση παγκοσμίως το Χονγκ Κονγκ με 2,770 ευρώ το λίτρο, και στην δεύτερη θέση και πρώτη στην Ευρώπη τη Νορβηγία με 2,673 ευρώ.
Οι χώρες που ακολουθούν είναι ευρωπαϊκές, με τη Δανία στα 2,549 ευρώ το λίτρο, την Φινλανδία με 2,501 ευρώ το λίτρο, την Ισλανδία με 2,358 ευρώ το λίτρο και την Ελλάδα στα 2,356 ευρώ το λίτρο.
Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα ξεπερνούν τις αντίστοιχες σε πολύ πιο πλούσιες χώρες, όπως η Ελβετία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Μονακό, η Γερμανία, ακόμα και η Αυστραλία.
Ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης στον κόσμο είναι στα 1,33 ευρώ ανά λίτρο, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, μεταξύ των πλούσιων χωρών και των πιο φτωχών αλλά και στις χώρες που παράγουν πετρέλαιο.
Ενδεικτικές είναι οι τιμές στη Βενεζουέλα με 0,021 ευρώ το λίτρο, στη Λιβύη με 0,029 ευρώ το λίτρο, στο Ιράν με 0,050 ευρώ στο λίτρο, στο Κουβέιτ με 0,320 ευρώ το λίτρο κ.λπ.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η διακύμανση της τιμής στις ΗΠΑ, όπου έχει φθάσει σε ιστορικά ρεκόρ, παραμένοντας όμως αρκετά χαμηλότερη από ευρωπαϊκές χώρες, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στο 1,244 ευρώ στο λίτρο.
Οι διαφορές στις τιμές σε κάθε χώρα οφείλονται σε πολλούς λόγους, αν και στην Ευρώπη ο πιο σημαντικός είναι η φορολόγηση. Κάτι που αφορά κυρίως την χώρα μας, και αποτελεί έναν πραγματικό πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο προσπαθεί να βρει τους τρόπους να μειώσει τους φόρους χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία του προϋπολογισμού.