Τα στοιχεία για τις τιμές των καυσίμων που ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τα δύο διυλιστήρια, παραδόθηκαν χθες και η υπηρεσία ξεκίνησε τη μελέτη των στοιχείων.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 ενώ πρόσθεσε πως: «στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των στοιχείων».

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός για τους ελέγχους στα καύσιμα: «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, έχουμε κάνει ελέγχους σε πάρα πολλά πρατήρια καυσίμων, στα οποία έχουμε καταγράψει παραβάσεις που αναλογούν, δυστυχώς, στο 26%. Ένα στα τέσσερα πρατήρια φαίνεται ότι λαμβάνει πρόστιμο από τη “ΔΙΜΕΑ”».

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε ελέγξει 137 πρατήρια καυσίμων. Η Υπηρεσία έχει επεξεργαστεί τα 64 από τα 137 και σε αυτά τα 64 έχουν διαπιστωθεί 17 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 17 πρόστιμα. Χωρίς παράβαση είναι 47, ενώ σε επεξεργασία είναι τα υπόλοιπα 73. Το ποσοστό παραβατικότητας στα ήδη ελεγμένα είναι ακριβώς 26%. Αφορά σε όλη την επικράτεια, και σε νησιά και στην ηπειρωτική χώρα».

«Σε εξέλιξη είναι και ο μεγάλος έλεγχος στα διυλιστήρια. Είχαμε δώσει προθεσμία στα διυλιστήρια, μέχρι χθες 23 Μαΐου, να παραδώσουν τα στοιχεία. Ενημερώθηκα από την υπηρεσία ότι τα στοιχεία αυτά έχουν παραδοθεί και από τα δύο διυλιστήρια, οπότε η Υπηρεσία ξεκινά τώρα τη μελέτη αυτών των στοιχείων. Στα διυλιστήρια θα είναι πιο σύνθετος ο έλεγχος γιατί είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των στοιχείων».

Μεγάλα πρόστιμα

Για τα πρόστιμα και για το αν εισπράττονται ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Τα πρόστιμα που έχουμε βάλει από τη ΔΙΜΕΑ είναι τα μεγαλύτερα όλων των εποχών. Οι έλεγχοι ειδικά για την αισχροκέρδεια, τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ».

«Όταν κάνουμε έλεγχο κάπου και βάζουμε πρόστιμο, μετά από λίγο καιρό ξανά πάμε και κάνουμε έλεγχο είτε στο ίδιο πρατήριο, είτε στο ίδιο σούπερ μάρκετ είστε στο ίδιο χονδρεμπορικό κατάστημα. Για ποιο λόγο; Διότι εάν είσαι υπότροπος το πρόστιμο τετραπλασιάζεται. Και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

«Όταν είχαμε βγάλει Δελτίο Τύπου ότι είχε επιβληθεί σε μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ – το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπήκε ποτέ – υπήρχε συζήτηση αν αυτό το πρόστιμο θα εισπραχτεί. Σας ενημερώνω λοιπόν επισήμως ότι το πρόστιμο αυτό εισπράχθηκε εις το ακέραιον. ‘Αρα, κατάλαβε η αλυσίδα -και τους ευχαριστώ- ότι εδώ είχαν κάνει λάθος».

«Είμαστε συνεχώς στο δρόμο, κάνουμε συνεχώς ελέγχους, βάζουμε συνεχώς πρόστιμα και προσπαθούμε όσο μπορούμε περισσότερο να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι δεν είναι η ώρα για να κερδοσκοπήσει κάποιος. Τώρα έχουμε πόλεμο, υπάρχει η πρωτοφανής έκρηξη του πληθωρισμού που παρόμοιά της δεν έχει ζήσει εδώ και 30 χρόνια η Ευρώπη και πρέπει σε αυτή τη νέα κατάσταση να δείξουμε όλοι μας όσο γίνεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα».