Η ενεργειακή ακρίβεια σφυροκοπά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκεί που οι τιμές τουλάχιστον των καυσίμων είχαν αρχίσει να υποχωρούν το προηγούμενο διάστημα, ένα νέο ράλι αυξήσεων άρχισε να ξεπροβάλλει. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η βενζίνη από την προηγούμενη εβδομάδα έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ μεγάλη αύξηση έχει σημειωθεί στο πετρέλαιο κίνησης όπου εκεί η αύξηση φθάνει μέσα σε μια εβδομάδα τα 15 λεπτά το λίτρο.

Οι λόγοι των ανατιμήσεων

Το πετρέλαιο διεθνώς έχει αυξηθεί και από τα 95-96$ πλέον κινείται στην περιοχή άνω των 100$, προμηνύοντας νέες αυξήσεις. Η τιμή του Brent στις διεθνείς είναι ήδη 10 δολάρια πιο ακριβή απ’ ό,τι λίγες ημέρες πριν.

Και εάν κάποιος σκεφθεί πως η άνοδος δεν είναι τόσο μεγάλη, ο δεύτερος επιβαρυντικός παράγοντας για τις τιμές στις αντλίες είναι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Πριν από μια εβδομάδα η ισοτιμία βρισκόταν κοντά στο 1. Πολύ απλά, με 1 ευρώ μπορούσα να αγοράσω 1 δολάριο, όταν ενώ σήμερα το ευρώ έχει διολισθήσει ακόμη περισσότερο. Πλέον, με 1 ευρώ αγοράζεις περίπου 99 λεπτα του δολαρίου. Η διαφορά της ισοτιμίας και η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού δίνουν το σήμα για νέες αυξήσεις και στην αντλία.

Νέο fuel pass

Oι εξελίξεις και στην αγορά των καυσίμων τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν τελικά το εάν ένα νέο fuel pass θα ενταχθεί στη δέσμη μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας νέος κύκλος fuel pass.

Το νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στο ένα σκέλος του θα περιέχει μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως τη συνέχιση επιδοτήσεων στο ρεύμα, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ακόμη και επιταγή ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και μόνιμες παρεμβάσεις από το 2023, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και η αύξηση των συντάξεων ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.