Τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέλεξε το περιοδικό TIME για το εξώφυλλό του, θέλοντας να διαπιστώσει «Πώς ο Ζελένσκι ηγείται» της χώρας, εν μέσω πολέμου.

Δημοσιογράφος του περιοδικού βρέθηκε τον Απρίλιο στο επιτελείο του Ουκρανού προέδρου για να δει πώς ο ίδιος αλλά και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του βιώνουν τον πόλεμο.

Η φωτογράφιση για το εξώφυλλο έγινε στις 19 Απριλίου στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να φαίνεται σε ασπρόμαυρη φωτογραφία που τράβηξε ο Αλεξάντερ Τσεκμένεβ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι νύχτες είναι πιο δύσκολες, με τον πρόεδρο να ξαπλώνει, ενώ οι σειρήνες από την αεροπορική επιδρομή ηχούν στα αυτιά του και το τηλέφωνο βουίζει δίπλα του. «Η οθόνη του κάνει το πρόσωπό του να μοιάζει με φάντασμα στο σκοτάδι, τα μάτια του σαρώνουν μηνύματα που δεν είχε την ευκαιρία να διαβάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποια από τη γυναίκα του και τα παιδιά του, αρκετά από τους συμβούλους του, λίγα από τα στρατεύματά του, που περικυκλώθηκαν στα καταφύγιά τους και του ζητούν ξανά και ξανά περισσότερα όπλα για να σπάσουν τη ρωσική πολιορκία».

«Μέσα στο καταφύγιό του, ο πρόεδρος έχει τη συνήθεια να κοιτά την ημερήσια ατζέντα ακόμη κι όταν η μέρα τελειώνει. Ξυπνάει κι αναρωτιέται μήπως έχασε κάτι, μήπως ξέχασε κάτι». Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι δεν είναι το άγχος που τον εμποδίζει να κοιμηθεί. «Με ενοχλεί η συνείδησή μου» λέει, καθώς οι βόμβες εξακολουθούν να πέφτουν σε περιοχές της Ουκρανία. «Οι άμαχοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε υπόγεια ή κάτω από ερείπια. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, βιασμούς και βασανιστήρια. Οι βόμβες τους ισοπεδώνουν ολόκληρες πόλεις» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μέσα σε όλα αυτά, ο Ζελένσκι, ο κωμικός που έγινε πρόεδρος, πρέπει να κρατήσει τους πολίτες αφοσιωμένους και να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι η χώρα του χρειάζεται τη βοήθειά τους αυτή τη στιγμή, με οποιοδήποτε κόστος».

«Αυτή τη στιγμή δεν ξέρει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος ή πώς θα περιγράψει η ιστορία τη θέση του σε αυτόν. Αυτή τη στιγμή ξέρει μόνο ότι η Ουκρανία χρειάζεται έναν πρόεδρο εν καιρώ πολέμου. Κι αυτός είναι ο ρόλος που σκοπεύει να παίξει» καταλήγει το δημοσίευμα.