Ο Χακάν Φιντάν ζήτησε από τον Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ζήτησε σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters τουρκική διπλωματική πηγή με γνώση του θέματος.

Το τηλεφώνημα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την έγκριση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η πηγή.

Μετά την έγκριση του από την 27μελή επιτροπή, το πρωτόκολλο ένταξης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -πιθανόν στις 16 Ιανουαρίου- και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Ο Φιντάν δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι, όσον αφορά την πώληση των F-16, αναμένει από την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό Κογκρέσο να ενεργήσουν σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και να τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν», είπε χαρακτηριστικά η πηγή.

Διαβάστε ακόμη: