O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Παρασκευής με τον Ουκρανό Ομόλογό του κ. Ολεξίι Ρεζνίκωφ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η εισβολή και οι αναθεωρητικές ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση Διεθνούς Δικαίου.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην βοήθεια που παρείχε από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στην Ουκρανία για στήριξη και σε πνεύμα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό.

Στη συνέχεια, οι δυο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν για την δραματική κατάσταση στις περιοχές της Ουκρανίας όπου διαβιώνει η ελληνική Ομογένεια και την ανάγκη παροχής, προς αυτή, ανθρωπιστικού υλικού και αρωγής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Ρεζνίκωφ ο οποίος ήθελε να ευχαριστήσει την ελληνική πλευρά για τη βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό. 

Παράλληλα δήλωσε πως και εκείνος από την πλευρά του βοηθάει με την υπόθεση του Έλληνα προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη ο οποίος πλέον πέρασε τα ουκρανικά σύνορα και κατευθύνεται προς τη Μολδαβία. Ακόμη είπε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι παρέχει βοήθεια και στους ομογενείς που βρίσκονται στη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτοί είναι οι 17 υψηλόβαθμοι ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί

Υπενθυμίζεται ότι είναι η 23η ημέρα του από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις απώλειες να είναι μεγάλες όχι μόνο για τους αμυνόμενους Ουκρανούς αλλά και για την επιτιθέμενη Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός καταγράφει και αυτός μεγάλες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό καθώς με την ουκρανική πλευρά χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης.

Μέσα σε αυτούς είναι 17 οι υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

Συνταγματάρχης Σεργκέι Σουκάρεφ

Ταγματάρχης Σεργκέι Κρίλοφ

Ανώτερος λοχίας Σεργκέι Λεμπέντεφ

Δεκανέας Γιούρι Ντεγκτιάροφ

Υποστράτηγος Όλεγκ Μιτιάεφ Αρχιστράτηγος Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής της 29ης Ρωσικής Στρατιάς

Υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοφ, πρώτος υποδιοικητής της 41ης Ρωσικής Στρατιάς

Στρατηγός Αντρέι Σουχοβέτσκι διοικητής αερομεταφερόμενης μεραρχίας

Συνταγματάρχης Αντρέι Ζαχάρωφ

Αντισυνταγματάρχης Ντμίτρι Σαφρόνοφ

Αντισυνταγματάρχης Ντένις Γκλέμποφ, υποδιοικητής της 11ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου

Συνταγματάρχης Κονσταντίν Ζιζέφσκι, διοικητής 247ου Συντάγματος Αερομεταφερόμενης Εφόδου Φρουρών

Στρατηγός Μαγομέντ Τουσάεφ: Ο ηγέτης των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας

Ρώσος πολέμαρχος Βλαντιμίρ Ζόνγκα

Αναπληρωτής διοικητής της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας Φρουρών

Γκεόργκι Ντουντόροφ

Απόφοιτος σχολής επιλέκτων αλεξιπτωτιστών Aλεξέι Αλέτσκοφ,

Λοχαγός της GRU λεξάντερ Γκλουχσακ