Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Λαπίντ για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και διεύρυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ.

Γιαΐρ Λαπίντ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο Γιαΐρ Λαπίντ γεννήθηκε το 1963 στο Τελ Αβίβ. Η μητέρα του ήταν συγγραφέας και ο πατέρας του -επιζών του Ολοκαυτώματος- ήταν επίσης δημοσιογράφος, που κατέβηκε στην πολιτική κονίστρα και υποστήριζε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε στρατιωτικού περιεχομένου περιοδικό. Δεν πήγε στο Πανεπιστήμιο, αλλά ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την πυγμαχία και τη συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες καθώς και βιβλίων, αλλά και με τη σύνθεση τραγουδιών, ενώ έπαιζε σε ταινίες προτού μετακινηθεί στην τηλεόραση, εκμεταλλευόμενος την καλή του εμφάνιση.

Ως παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων, ο Λαπίντ «στρίμωχνε» την εκάστοτε εξουσία. Τη στροφή στην πολιτική έκανε μετά τις κοινωνικο-οικονομικές διαδηλώσεις το 2011, όταν συγκρότησε το κόμμα Yesh Atid («Υπάρχει Μέλλον») με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα της μεσαίας τάξης.

Μετά τις εκλογές του 2013 το κόμμα του εντάχθηκε στο συνασπισμό υπό το Λικούντ του Νετανιάχου και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μέχρι τα τέλη του 2014, όταν οι εντάσεις του με τον πρωθυπουργό οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Το στοίχημα των εκλογών

Με τον Νετανιάχου να διεκδικεί και έκτη θητεία, επιδιώκοντας να εμφανίσει αδύναμο σε θέματα ασφάλειας τον Λαπίντ, ο τελευταίος θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προστατέψει τη χώρα από τους εχθρούς της και να προωθήσει την ομόνοια στο εσωτερικό, αλλά και να δείξει ότι δεν είναι μέλος μιας προνομιούχου ελίτ του Τελ Αβίβ, όπως τον παρουσιάζουν οι αντίπαλοί του.

Αν και τον απεχθάνονται τα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων, ο Λαπίντ έχει δείξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με ετερόκλητους εταίρους, όπως τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ του Νετανιάχου θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές, αλλά ακόμη και με τους εταίρους του δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.