Τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών για τη χθεσινή θεομηνία είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Στόχος η επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης των υποδομών.

Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και διασφάλισε ότι θα δοθούν σύντομα αποζημιώσεις για τα αγροτεμάχια.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ενημέρωσε από την πλευρά του πως αύριο θα επισκεφτεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις πληγέντες περιοχές.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τα κτίρια, οι δήμοι θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα το θέμα αποζημίωσης από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός επικοινώνησε επίσης με το νέο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση, Στέλιο Πέτσα, ο οποίος δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των δήμων που έχουν πληγεί.

Μάλιστα έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας και το εργοστάσιο βιοντίζελ, που έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες. Ειδικότερα όσον αφορά στο ΚΕΘΙΣ, το υπουργείο θα καλύψει τις απαιτούμενες αντιπλημμυρικές εργασίες μέσω του δήμου, ενώ έγιναν και επαφές με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι δυνατότητες επιχορήγησης των πληγέντων επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε επίσης στους δημάρχους ότι μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που θα καταθέσουν τεχνικά δελτία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα καλύψει όλες τις ανάγκες αποκατάστασης υποδομών που υπέστησαν καταστροφές.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο διοικητής της πυροσβεστικής Σερρών, Σωτήρης Δημητράκης, ο δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Παντελής Μπόζης και ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, οι οποίοι και ενημέρωσαν τον υπουργό αναλυτικά για την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί.

Εκτιμάται ότι σχεδόν 1.300 στρέμματα, κυρίως καλλιεργειών, έχουν πλημμυρίσει από τη θεομηνία, ενώ ζημίες έχουν υποστεί δρόμοι, υποδομές και κτίρια. Η καταγραφή συνεχίζεται από τις υπηρεσίες των δήμων και της αντιπεριφέρειας, ενώ σήμερα η κατάσταση ήδη έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ο Κώστας Καραμανλής ζήτησε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών, για να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Οι δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης και ο υπουργός εξήραν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία συνεχίζει τις αντλήσεις υδάτων και τους καθαρισμούς δρόμων με δέκα συνεργεία στην περιοχή, ενώ χθες προχώρησε σε 50 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με τέσσερις δύτες και δύο βάρκες επιχείρησε στο ΚΕΘΙΣ.

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού Σερρών κατέβαλε υπερπροσπάθεια και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Τα συγχαρητήρια μου και δεν το λέω καθόλου τυπικά. Κάνετε εξαιρετική δουλειά, το βλέπετε αυτό άλλωστε και στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη του κόσμου»  είπε, στον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής.