Το TikTok αποφάσισε να βγει μπροστά σε ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και όχι μόνο στο πλαίσιο της «καυτής» συζήτησης που έχει ανοίξει για την ανάγκη να τεθούν όρια και κανόνες το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως θα ταγκάρει αυτόματα περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με εργαλεία AI, απαντώντας έτσι στις εκκλήσεις να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης και των deepfakes στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Με τον τρόπο αυτό το TikTok γίνεται η πρώτη πλατφόρμα social media που προχωρά στο μέτρο αυτό, εντασσόμενη σε μια ομάδα τεχνολογικών και μιντιακών εταιρειών, με επικεφαλής την Adobe, που θέλουν να ενσωματώσουν στοχευμένες ενδείξεις ΑΙ σε προϊόντα που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Τόσο το TikTok όσο και το Facebook της Meta είχαν ήδη δηλώσει πως απαιτούν από τους χρήστες να δηλώνουν αν οι φωτογραφίες, τα βίντεο και τα audio που «ανεβάζουν» έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ. Όμως, με τη σημερινή της κίνηση η πλατφόρμα, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, πηγαίνει ένα βήμα πιο μακριά, καθώς θα αναλάβει η ίδια να εισάγει features που θα εντοπίζουν και θα ταγκάρουν περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

Στα εργαλεία αυτά θα προστεθεί και ο δικός της επεξεργαστής εικόνων, μαζί με το Firefly της Adobe και το Dall-E της OpenAI.

To ζήτημα του περιορισμού του fake περιεχομένου που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχει φουντώσει εσχάτως τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ δεδομένων των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραπληροφόρηση για να επηρεάσει το (εκλογικό) κοινό. Η ενωμένη Ευρώπη έχει μπροστά της τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι ΗΠΑ τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ειδικά στις ΗΠΑ το TikTok έχει να αντιμετωπίσει και τη μάχη που δίνει για την παραμονή του στην αμερικανική αγορά. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατέθεσε και αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης θέλοντας να αμφισβητήσει και να ανατρέψει δικαστικά την απόφαση του Κογκρέσου να μπλοκάρει την εφαρμογή για λόγους εθνικής ασφαλείας, εφόσον η ByteDance δεν συμφωνήσει να την πουλήσει διακόπτοντας έτσι τους όποιους δεσμούς της πλατφόρμας με το Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμη: