Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επένδυσε στην έναρξη της θητείας της σε όσα γράφονταν για την ίδια σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, επιχειρώντας να δομήσει την «μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη» της εικόνα, η οποία αναγνωριζόταν και από τους εκτός συνόρων.
Τα χρόνια πέρασαν, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα πολλαπλασιάστηκαν, αλλά η υπόθεση των παρακολουθήσεων πυροδότησε ένα κύμα επικριτικών δημοσιευμάτων για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η πρώτη αντίδραση των στελεχών της πλειοψηφίας ήταν είτε να υποβαθμίσουν τα όποια δημοσιεύματα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας είτε – χειρότερα ακόμα – να προσποιούνται ότι «δεν υπάρχουν». Αυτό ήταν το αφήγημα.
Το άρθρο, όμως, του Alexander Clapp που φιλοξενήθηκε στους New York Times, ήταν η αφορμή για να αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαπολύοντας επίθεση, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, είτε κατά των ίδιων των δημοσιογράφων είτε και κατά των ίδιων των μέσων. Ναι, των ίδιων των μέσων που μέχρι πριν 2-3 χρόνια έγραφαν θετικά σχόλια για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι υπουργοί μας καλούσαν να τα διαβάσουμε.
Ωστόσο, έξω από την «ελληνική γυάλα», δεν είναι ανεκτό μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση, να επιτίθεται με τέτοιο τρόπο προς τον δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και να υποδεικνύει στο τι θα γραφτεί και τι όχι.
Ήδη, ενώσεις ξένων ανταποκριτών έχουν ζητήσει από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να ανακαλέσει την ανοίκεια επίθεση κατά της δημοσιογράφου του Politico, Νεκταρίας Σταμούλη. Παρά ταύτα, ο κ. Οικονόμου περιορίστηκε στο να πει πως ό,τι περιείχε η αρχική του δήλωση «ελέγχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Είναι προφανές πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αλλά και το σύνολο των στελεχών της κυβέρνησης αδυνατούν να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες θέλουν να βλέπουν, σχεδόν καθημερινά, τον διασυρμό της χώρας στον διεθνή Τύπο.
Όσο καθυστερούν οι απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και όσο πολλαπλασιάζονται οι κυβερνητικές θεωρίες συνωμοσίας περί «εντεταλμένων ανταποκριτών» τόσο πιο επιβλαβές θα είναι όλο αυτό για την εικόνα της χώρας.
Ψυχραιμία, λοιπόν, και απαντήσεις. Αυτό θέλουμε όλοι, όχι επιθέσεις και αοριστολογίες.