TOP SECRET

Τι συμβαίνει με τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, τα…ξεβάφουν;

Μία από τις συστημικές τράπεζες “βρήκε τον τρόπο να μην κοκκινίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, γεγονός που της παρέχει “μεγάλη ελευθερία κινήσεων

Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη ως προς τις έκτακτες συσκέψεις και το περιεχόμενό τους, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε η στήλη δεν μπορεί να έχει λεπτομέρειες επί του πολύ σοβαρού αυτού θέματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες πληροφορίες, που σημειωτέων προέρχονται εκ των έσω των τραπεζών, μία από τις συστημικές τράπεζες “βρήκε τον τρόπο να μην κοκκινίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, γεγονός που της παρέχει “μεγάλη ελευθερία κινήσεων “ και προς τα μέσα και προς τα έξω”! Δηλαδή, δάνεια λίγο πριν λήξουν και γίνουν “κόκκινα”, γίνονται ενήμερα!

Η “τεχνική αυτή λύση-εφεύρεση” απελευθερώνει την εν λόγω τράπεζα (τα στοιχεία της υπάρχουν, αλλά, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, δεν έχει και τόση σημασία) και από επιπλέον έργο και από ελέγχους της Τράπεζας Ελλάδας (μέσα) και από αντίστοιχους του SSM (έξω), ενώ της αφαιρεί κινδύνους υποβάθμισης από τους ξένους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και την όποια προσφυγή της αύριο στις αγορές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, το “μυστικό” αυτό της ανακάλυψης πατέντας που…ξεβάφει τα προβληματικά δάνεια, ώστε να μη φαίνονται ή να μη γίνονται “κόκκινα”, το έμαθε σχετικά γρήγορα και δεύτερη συστημική τράπεζα, στην οποία πραγματοποιήθηκε μάλιστα και επείγουσα σύσκεψη στελεχών, “προκειμένου να εξετάσουν τη λειτουργικότητά της” και σε καταφατική περίπτωση, να την ακολουθήσουν. Όπερ και εγένετο, σύμφωνα με την πληροφόρησή μου.

Αν τώρα απορείτε και δικαίως για το αν το έμαθαν και άλλες τράπεζες και θα καταφύγουν στην ίδια πατέντα-μέθοδο, αρκεί και μόνο να σας πω ότι τουλάχιστον στις δύο άλλες συστημικές, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, έγιναν επίσης έκτακτες συσκέψεις αρμοδίων στελεχών, μάλιστα κάποια από αυτά κλήθηκαν αργά το απόγευμα να επιστρέψουν στην τράπεζά τους.

Πως, αν το έμαθε, αν το ξέρει η Τράπεζα Ελλάδας; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η πατέντα που κρύβει ουσιαστικά προβληματικά δάνεια, δεν μπορεί να λειτουργήσει, αν δεν έχει στοιχειωδώς μία νομιμοφάνεια τουλάχιστον.

Ναι μεν η ευθύνη και το ρίσκο μαζί βαραίνει τις ίδιες τις τράπεζες, αν επιλέξουν την υιοθέτηση της…εφεύρεσης, αλλά ευθύνη θα έχουν και οι εποπτεύοντες φορείς – μέσα και έξω (Λέτε για το λόγο αυτό να είχαμε μόλις χθες τις προειδοποιήσεις Στουρνάρα για κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων;).

Διαβάστε ακόμη: