Μέσα σε 10 μήνες, από την αρχή της πανδημικής κρίσης τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τώρα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο με 7,5δις ευρώ.

Το 1 στα 2 δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω της ΕΑΤ είχαν αποδέκτες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην Αττική, ενώ τα 9 στα 10 δάνεια δόθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα στο πρώτο πρόγραμμα του   ΤΕΠΙΧ, για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για 2 χρόνια και ρήτρα διακράτησης θέσεων εργασίας, υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση καθώς  εντάχθηκαν 15.333 επιχειρήσεις με συνολικό αριθμό των απασχολούμενων 117.496. Σήμερα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές,  έχουν αυξηθεί σε 126.353.

Τώρα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα φέρνει και νέο πρόγραμμα για την στήριξη των πολύ  μικρών επιχειρήσεων. Στόχος είναι να ενισχυθούν περί τις 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια το ύψος των οποίων μαζί με τη  μόχλευση μέσω του τραπεζικού δανείου θα διαμορφωθεί στα 460 εκατ ευρώ.

Είναι πρόγραμμα του τρίτου  κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 200.000 ευρώ, ακόμη και αν έχουν ιδρυθεί το 2020 ή και το 2021.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν δάνεια πενταετούς διάρκειας για κεφάλαια κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου στο  80%. Το ύψος του δανείου δεν θα υπερβαίνει: τις 50.000 ευρώ, ή το 25% του  συνολικού κύκλου εργασιών που είχε η επιχείρηση το  2019 ή το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες (εγκρίνεται το χαμηλότερο ποσό).

Και όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank κα Αθηνά Χατζηπέτρου: «Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση των προηγουμένων δράσεων, αυτή τη φορά επικεντρωνόμαστε με μεγάλη ακρίβεια στην άμεση ενίσχυση της ρευστότητας πολύ μικρών επιχειρήσεων, ακόμη και αυτών που ιδρύθηκαν μέσα στην πανδημία, ακόμη και στους πρώτους μήνες του 2021, διότι η ΕΑΤ διαθέτει πλέον τα εργαλεία και την τεχνογνωσία ώστε να προσφέρει καθετοποιημένες χρηματοδοτικές λύσεις, στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων εργασίας».

Να σημειωθεί ότι μέσα στους 10 μήνες της πανδημίας από τους δύο κύκλους του ΤΕΠΙΧ έχουν εκταμιευθεί συνολικά ποσά περίπου  1,7δις ευρώ, ενώ άλλα  5,7 δις ευρώ εκταμιεύθηκαν μέσα από τα προγράμματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

https://radar.gr/article/62987/kefalaia-122-dis-eyro-epesan-stin-agora-to-2020