Παρά την έγκαιρη εξιχνίαση της υπόθεσης, τα κλεμμένα Oscar εξακολουθούν να αποτελούν μελανό σημείο στην μακρόχρονη ιστορία της μεγαλύτερης κινηματογραφικής γιορτής, τόσο λόγω της φρενίτιδας που ξέσπασε στα μέσα ενημέρωσης, όσο και λόγω της αντίδρασης του κοινού. Ο “εφιάλτης” που έζησε η Αμερικανική Ακαδημία τον Μάρτιο του 2000, μόλις δεκαέξι ημέρες πριν την 72η τελετή απονομής των βραβείων, δύσκολα μπορεί να χωνευτεί, αφού οι υποψήφιοι εκείνης της χρονιάς παραλίγο να μείνουν με άδεια χέρια.

Όπως μετέδωσε τότε ο ξένος Τύπος, 55 χρυσά αγαλματίδια Όσκαρ κλάπηκαν από κάποια αποβάθρα φόρτωσης σε προάστιο της Καλιφόρνιας, με τους διοργανωτές της λαμπερής εκδήλωσης να βρίσκονται σε καταστάσεις πανικού τα επόμενα 24ωρα. Η εταιρεία R.S. Owens – υπεύθυνη για την κατασκευή των αγαλματιδίων από το 1982 – έσπευσε να δημιουργήσει μια νέα παρτίδα με χρυσά αγάλματα Oscar , αναγκάζοντας περισσότερους από 20 εργάτες να δουλεύουν νυχθημερόν προκειμένου να αντικατασταθούν έγκαιρα τα κλοπιμαία.

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μια εβδομάδα μετά την μεγάλη κλοπή και ο Willie Fulgear, ένας ρακοσυλλέκτης από το Los Angeles, ειδοποίησε τις αρχές μετά την τρομερή ανακάλυψή του: ο άνδρας ψάχνοντας για τους θησαυρούς του σε κάδους απορριμμάτων πίσω από κάποιο σούπερ μάρκετ, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν πραγματικό θησαυρό, αφού τα 52 από τα 55 κλεμμένα Oscar βρίσκονταν πεταμένα εκεί.

Η μεταφορική εταιρεία Roadway Express, που ήταν υπεύθυνη για την μεταφορά των αγαλματιδίων, απένειμε στον Fulgear μια επιταγή 50.000 δολαρίων για την προσφορά του, ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του παραχώρησε δύο εισιτήρια για την τελετή.

Η βραδεία της 72ης απονομής ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τους υποψηφίους να λαμβάνουν το Όσκαρ που τους αναλογούσαν, χωρίς κανένας να σχολιάσει περαιτέρω το συμβάν. Λίγους μήνες αργότερα, δύο υπάλληλοι της εταιρείας μεταφορών συνελήφθησαν για την ληστεία και τιμωρήθηκαν με μερικούς μήνες φυλάκισης. Τρία χρόνια αργότερα εντοπίστηκε ένα ακόμα χρυσό Oscar κατά την διάρκεια εξιχνίασης υπόθεσης ναρκωτικών στο Μαϊάμι, ενώ τα τελευταία δύο παραμένουν έως σήμερα άφαντα.

Όπως εξήγησε 17 χρόνια μετά το περιστατικό εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής των αγαλματιδίων, τα Oscar που κλάπηκαν τον Μάρτιο του 2000 ήταν τα βραβεία της επόμενης χρονιάς, καθώς λόγω του πρωτοκόλλου της εταιρείας ποτέ δεν θα μπορούσε να διακινδυνευτεί η ασφαλής και έγκαιρη απονομή των Oscar.

 

Διαβάστε ακόμη: