Υπάρχει περίπτωση και να μην σημειωθεί μετασεισμός άνω των 5 Ρίχτερ

Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα της χώρας πέντε ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη. Ακόμη δεν έχει σημειωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους έως 5,3 βαθμών Ρίχτερ, για τον οποίο έγινε λόγος από το σύνολο των επιστημόνων μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μετασεισμική ακολουθία θεωρείται υποτονική, ενώ επισημαίνεται ότι ακόμη χρειάζεται χρόνος προκειμένου να μελετηθούν και άλλα δεδομένα. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας παρακολουθεί με την ομάδα του την εξέλιξη του φαινομένου ενώ θεωρεί την μετασεισμική ακολουθία υποτονική.

Το παράδειγμα των 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ανέφερε:

«Θα περίμενα να είχε κάνει έναν ισχυρό μετασεισμό αλλά μέχρι στιγμής η μετασεισμική ακολουθία είναι υποτονική. Με ψυχραιμία εξετάζω τα δεδομένα και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεν έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό μετά την εκδήλωση ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ και άνω όπως ο τωρινός που ήταν 6,3 Ρίχτερ. Να σας θυμίσω ότι και στον σεισμό της Σάμου το 2020 όπου είχαμε 6,7 Ρίχτερ δεν είχαμε μετά μετασεισμό άνω των 5 Ρίχτερ. Επομένως είναι πιθανόν να έχουμε έναν μετασεισμό γύρω στο 5 με 5,3 Ρίχτερ αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Εξακολουθούμε να παρατηρούμε το φαινόμενο και να μελετάμε τα δεδομένα. Και να επισημάνω ότι ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν είναι σεισμός βάθους γιατί οι σεισμοί βάθους, όπως αναφέρεται και στις σχετικές με τους σεισμούς βιβλιογραφίες είναι από τα 70 χιλιόμετρα και πάνω».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουμε μέσα σε λίγους μήνες ισχυρούς σεισμούς ο κ. Χουλιάρας εξήγησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα.

«Αν θυμηθούμε και το 2007 με 2008 είχαμε καταγράψει αρκετούς σεισμούς 6 Ρίχτερ και άνω. Είχαμε ένα σμήνος ισχυρών σεισμών που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε με τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Ανδραβίδα το 2008. Επομένως δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε έντονη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο», πρόσθεσε.

«Η μετασεισμική ακολουθία έχει έναν περιορισμένο αριθμό μετασεισμών σε σχέση με τα αναμενόμενα μεγέθη για έναν σεισμό 6,3 Ρίχτερ, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που έχουμε. Το δεύτερο είναι ότι εξελίσσεται στον υποθαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κρήτης, το τρίτο στοιχείο είναι ότι επιμένει να απουσιάζει ο μεγαλύτερος μετασεισμός και ο μόνος μεγάλος μετασεισμός που έχουμε καταγράψει είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ και έγινε 12 λεπτά μετά τον κύριο των 6,3 Ρίχτερ. Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι το βάθος της μετασεισμικής ακολουθίας είναι στο μέσο φλοιό δηλαδή σε βάθος από 15 έως 30 χλμ. Επίσης ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν είχε μετατοπίσεις πάνω στην Κρήτη. Δεν καταγράφηκαν μετατοπίσεις πάνω στο έδαφος, όπως είχαμε με το σεισμό στο Αρκαλοχώρι όπου καταγράψαμε μετατόπιση 14 εκατοστών», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου γεωλόγος Δρ Αθανάσιος Γκανάς.

«Χρειαζόμαστε και άλλο χρόνο»

Ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι ο μεγάλος μετασεισμός μπορεί να καθυστερήσει ή και να μην εκδηλωθεί ποτέ.

«Χρειαζόμαστε και άλλο χρόνο γιατί είμαστε μόνο πέντε ημέρες μετά το γεγονός και πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να δούμε πως θα εξελιχθεί και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα. Πάντα υπάρχει η περίπτωση να μην έχουμε μεγάλο μετασεισμό», κατέληξε ο κ. Γκανάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τις 2 Μαΐου του 2020 όταν καταγράφηκε σεισμός 6,6 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της Ιεράπετρας, έχει ξεκινήσει μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη υποθαλάσσια περιοχή την οποία παρατηρούν και με το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ. Είναι η περιοχή που βρίσκεται στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, όπου η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια.