Οι αρχές διεξάγουν για τυχόν ευθύνες όσον αφορά το θάνατο του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά που πέθανε από κορωνοϊό.

Ο μητροπολίτης πέθανε στον Ευαγγελισμό στις 3 Ιανουαρίου, μετά από πολύημερη νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Η εισαγγελία Αγρινίου εξετάζει εάν υπάρχουν ευθύνες για την καθυστερημένη μεταφορά του στο νοσοκομείο, παρότι είχε εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα λόγω Covid 19. Έχουν κληθεί άτομα τα οποία αναμένεται να διευκρινίσουν ποιος είχε την ιατρική ευθύνη για την παραμονή του στο σπίτι του από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός, έως τη στιγμή που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Στόχος της έρευνας είναι να φανεί εάν η παραμονή στο σπίτι ήταν επιλογή συγκεκριμένου προσώπου ή προσώπων, πέραν του ιδίου του Μητροπολίτη, και κατά πόσο αυτή στέρησε χρόνο με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναστραφεί.

Ο μητροπολίτης Κοσμάς που ήταν ανεμβολίαστος, εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Αγρινίου στις 1 Δεκεμβρίου όταν ήδη ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του. Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στην Αθήνα και αφού πέρασε 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού, αποσωληνώθηκε.

Στις 13 Δεκεμβρίου πέθανε και η αδερφή του μητροπολίτη. Και η ίδια ήταν ανεμβολίαστη και με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και διέμενε μαζί με τον αδερφό της, στην οικία τους, στο Αγρίνιο.

Μητροπολίτης Κοσμάς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Παπαχρήστος, γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.