Το πρόβλημα με τα νομίσματα fiat (δηλαδή, τα χαρτονομίσματα) είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει την υγεία τους. Το γεγονός ότι τα 100 δολάρια το 1971 έχουν υποτιμηθεί κατά 98% δεν μπορεί να αξιολογηθεί, καθώς το 100δόλαρο εξακολουθεί να υπάρχει με αυτή την ονομασία, έστω και αν η αγοραστική του δύναμη το 2021 είναι μόνο 2 δολάρια!

Και έτσι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες εξαπατούν να «ληστεύουν» διαρκώς τους πολίτες μέσω του πληθωρισμού, μειώνοντας συνεχώς την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους.

Επίσης, αμφισβητείται εάν οι ΗΠΑ έχουν τους 8.000 τόνους χρυσού όπως δηλώνουν επίσημα. Δεν έχει υπάρξει φυσικός έλεγχος από τη δεκαετία του 1950 όταν ο Άιζενχαουερ ήταν πρόεδρος. Η Κίνα και η Ρωσία δηλώνουν ότι κατέχουν περίπου 2.000 τόνους η καθεμία. Αλλά η πραγματική συμμετοχή, για παράδειγμα, της Κίνας θα μπορούσε να ξεπερνά τα 20.000 τόνους.

Από ό,τι φαίνεται η σύμπραξη Τζο Μπάιντεν και της πρώην επικεφαλής Fed και νυν ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γιέλεν, θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

Ήδη επιθυμούν με το «καλημέρα» να ρίξουν στην αγορά 2 τρισεκ. δολ., ως πακέτο ελάφρυνσης για την κρίση του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ αύξησε το χρέος συνολικά κατά 8 τρισεκ. δολ. Στο εξής αναμένεται ετήσια αύξηση του χρέους κατά 5-7 τρισεκ. δολ., χωρίς τους τόκους. Και μόλις εκραγεί η φούσκα στα παράγωγα ύψους 1,5 τρισεκ. δολ., οι Μπάιντεν-Γιέλεν θα αναγκαστούν να ξανατυπώσουν χρήμα, εξαϋλώνοντας την αξία του δολαρίου.

Στο μεταξύ, την ώρα που η κρίση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού εκτόξευσε τα ποσοστά ανεργίας και αυτών έχουν βρεθεί άστεγοι στις ΗΠΑ, το 20% των Αμερικανών είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.

Γι’ αυτούς, η μετάβαση στην τηλεργασία ήταν πολύ εύκολη καθώς το επέτρεπε η φύση της εργασίας τους, ενώ η μείωση των επιτοκίων από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας της Fed και τα προφανή μέτρα νομισματικής πολιτικής που έλαβε είχαν ως αποτέλεσμα να αποθησαυρίσουν επιπλέον εισοδήματα.

Μέχρι στιγμής τα $10 τρις. τυπωμένου χρήματος δεν έχουν μεταφραστεί σε πληθωρισμό στις επίσημες τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. Αλλά τώρα διαπιστώνονται πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Για παράδειγμα, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί 54% από τον Ιούλιο του 2020. Και αν κάποιος ρίξει μια ματιά στις τιμές των βασικών προϊόντων (αύξηση 89% από τον Απρίλιο του 2020) θα μπορέσει να καταλάβει ότι ο υπερπληθωρισμός δεν είναι πολύ μακριά.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μόλις γυρίσει ο Dow, θα δούμε την πιο βίαιη bear market στην ιστορία – είναι η αρχή μιας υπερπληθωριστικής ύφεσης μεγέθους που λίγοι μπορούν να φανταστούν. Αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος καταλύτης…