Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κέρδισε τη βουλευτική έδρα του στη βόρεια Αγγλία, όπως έγινε γνωστό.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Σούνακ: Βαριά ήττα στις βρετανικές εκλογές

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Σούνακ: Το «ευχαριστώ» λεπτά πριν την ανακοίνωση του exit poll

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση του exit poll, ο Βρετανός πρωθυπουργός με ανάρτηση στο twitter ευχαρίστησε υποψήφιους, μέλη του κόμματος και φυσικά τους ψηφοφόρους.

«Στους εκατοντάδες συντηρητικούς υποψηφίους, χιλιάδες εθελοντές και εκατομμύρια ψηφοφόρους: Σας ευχαριστούμε για τη σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας.» έγραψε στο twitter ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Σούνακ: Τον τρόλαρε YouTuber με το γράμμα L

«Το κόμμα των Εργατικών κέρδισε τις εκλογές» παραδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας προσθέτοντας ότι κάλεσε τον σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

«Θα πάω τώρα στο Λονδίνο όπου θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα των εκλογών πριν να εγκαταλείψω τη θέση του πρωθυπουργού για την οποία έδωσα τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.

Ωστόσο η δήλωση Σούνακ έπεσε θύμα του YouTuber Νίκο Ομιλάνα ο οποίος εμφανίστηκε στο φόντο του πλάνου του Σούνακ να κρατάει το γράμμα L το πρώτο γράμμα της λέξης lose (ήττα) στα αγγλικά.

«Πρόκειται για σφαγή» δήλωνε νωρίτερα η Ρουθ Ντέιβιντσον, η πρώην ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία.

Ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος ήταν υπουργός Επικρατείας του Ρίσι Σούνακ για τη Βόρεια Ιρλανδία, είπε στο BBC ότι «είναι μια καταστροφική νύχτα για το Συντηρητικό Κόμμα».

Σούνακ: «Η χειρότερη συντριβή όλων των εποχών»

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων η νίκη Στάρμερ, φυσικά, αποτελεί την πρώτη είδηση.

«Keir we go», αναφωνεί η Daily Mirror, η οποία υποστήριξε τους Εργατικούς.

Οι Συντηρητικοί εξαφανίστηκαν εν μέσω σαρωτικής νίκης των Εργατικών, σημειώνει η Daily Telegraph.

Με φωτογραφία Κιρ Στάρμερ και της συζύγου του, Βικτόρια, κυκλοφορεί ο Guardian, μαζί με τα αποτελέσματα του exit poll.

Οι Times αναφέρονται στο exit poll, κάνοντας λόγο για «πλειοψηφία τύπου Μπλερ» του Στάρμερ και την άνοδο του Reform UK.

Η Daily Express μιλά για «συντριπτικό πλήγμα» για τους Συντηρητικούς σε μια «εκλογική συντριβή».

«Σαρωτική νίκη», γράφει ο Independent περιγράφοντας την επίδοση των Συντηρητικών ως τη «χειρότερη συντριβή όλων των εποχών».

Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι για μια «ιστορική νίκη» σύμφωνα με το exit poll, αναφέρει η Daily Mail, προσθέτοντας ότι οι Συντηρητικοί πρόκειται να «γλιτώσουν από μια ολική καταστροφή».

Η Daily Star αναφέρει ότι οι Συντηρητικοί «έφαγαν ξύλο», καθώς οι Εργατικοί οδεύουν προς μια τεράστια πλειοψηφία.

Διαβάστε ακόμη