Για την περιπέτεια της υγείας του μέσα στο καλοκαίρι μίλησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε πως έπαθε περικαρδίτιδα, μάλλον από μικρόβιο κλιματιστικού.

«Αισθανόμουν ρίγη, είχα 40 βαθμούς κι εγώ κρύωνα», περιέγραψε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας ότι στο νοσοκομείο οι γιατροί του είπαν «αν μπεις τώρα στο αεροπλάνο, θα πεθάνεις».

«Είχα περίπου 5 λίτρα υγρό γύρω από την καρδιά. Έμεινα 13 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο με δύο σωληνάκια κι αντιβίωση με το κιλό. Δοξάζω τον Θεό που είμαι ζωντανός», είπε.

Τι είναι η περικαρδίτιδα

Περικαρδίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των δύο πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό). Παρόλο που τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν πολλές φορές αδιευκρίνιστα, συνήθως αποδίδονται σε αδιάγνωστες ιογενείς λοιμώξεις.

Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά οι άντρες ηλικίας 20 έως 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν περικαρδίτιδα.

Παράγοντες που συνδέονται με περικαρδίτιδα είναι επίσης, η ουραιμία, η επέκταση της φλεγμονής στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, βακτήρια, ο ρευματικός πυρετός (έμμεση βακτηριακή βλάβη – ουσιαστικά αποτελεί ανοσολογικά προκαλούμενη βλάβη), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κτλ..

Τις περισσότερες φορές αρχίζει ξαφνικά αλλά συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Όταν τα συμπτώματα αναπτύσσονται σταδιακά ή επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η περικαρδίτιδα θεωρείται χρόνια. Μερικές λοιπόν περιπτώσεις αν δεν θεραπευτούν, μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια περικαρδίτιδα και σε σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την καρδιά σας.

Σημαντικός κανόνας για την περικαρδίτιδα, όπως και για τις περισσότερες παθήσεις, είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση εμφάνισης του κινδύνου των μακροχρόνιων επιπλοκών στην καρδιά.

Περικαρδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η αρχική εκδήλωση της νόσου είναι το έντονο οπισθοστερνικό άλγος, που διαφοροδιαγιγνώσκεται από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, διότι δεν αντανακλά στον αριστερό βραχίονα και είναι διαξιφιστικό.

Ανάλογα με τον τύπο και τα σημεία τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα ή όλα τα ακόλουθα:

  • ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος (κυρίως πάνω από το κέντρο ή την αριστερή πλευρά),
  • ελαφρά ανακούφιση επέρχεται όταν ο ασθενής σκύβει λίγο τον κορμό του προς τα εμπρός,
  • δύσπνοια όταν ξαπλώνετε,
  • αίσθημα ότι «ακούτε» έντονα τους παλμούς της καρδιάς σας,
  • χαμηλός πυρετός,
  • γενική αίσθηση αδυναμίας, κόπωσης ή αδιαθεσίας,
  • βήχας,
  • κοιλιακό άλγος ή οίδημα των ποδιών.

Διαβάστε ακόμη: