Με ένα Instagram Story η Ιωάννα Σαρρή αποκάλυψε στους διαδικτυακούς της φίλους ότι διαγνώστηκε με πάρεση Bell.
«Εδώ και μερικές ημέρες αντιμετωπίζω κάτι τρομακτικό για εμένα. Ήμουν ταξίδι στο εξωτερικό όταν ξεκίνησαν όλα… Για να μην σας κουράζω, μετά από πολλές εξετάσεις, μου βρήκαν ότι έχω πάρεση Bell. Ουσιαστικά η αριστερή πλευρά του προσώπου μου έχει υποστεί παράλυση» έγραψε στα social το γνωστό μοντέλο και σύντροφος του Γιώργου Σαμπάνη.
Μετά από πολλή σκέψη για το αν πρέπει ή όχι να το μοιραστεί, πήρε το θάρρος και το έκανε γιατί «πέρα από τα μηνύματα σας, θέλω να σας πω να προσέχετε τον εαυτό σας, να τον αγαπάτε, να ξεκουράζεστε και να ακούτε το σώμα σας».
Τι είναι η πάρεση Bell που «χτύπησε» την Ιωάννα Σαρρή – Τα συμπτώματα
Η πάρεση Bell είναι η παράλυση της μισής πλευράς του προσώπου, χωρίς κάποια προφανή αιτία. Τα αίτια της νόσου δεν έχουν διευκρινιστεί με σαφήνεια. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται σε ιογενή μόλυνση του προσωπικού νεύρου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αν και ιογενής η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική.
Το μισό του προσώπου λοιπόν, μπορεί να αρχίσει να πέφτει. Το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται μονόπλευρο. Ένα από τα βλέφαρα μπορεί να πέσει ή μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στο κλείσιμο του ματιού. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις κανείς απώλεια της αίσθησης της γεύσης, ζάλη, κουδούνισμα στο αυτί (εμβοές) ή άλλα συμπτώματα που υποδηλώνουν πρόβλημα με το νεύρο του προσώπου.
Η αδυναμία του προσώπου που συνοδεύει την παράλυση του Bell μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται σε έναν ασθενή με εγκεφαλικό. Μια επείγουσα αξιολόγηση από τους γιατρούς θα κάνει διάκριση μεταξύ μιας πραγματικής παράλυσης Bell και της παράλυσης προσώπου από ένα εγκεφαλικό.
Τα συμπτώματα από την παράλυση του Bell είναι τα εξής:
- Σπασμωδικές κινήσεις, αδυναμία ή παράλυση της μίας ή και των δύο μεριών του προσώπου
- Μούδιασμα στη μεριά της παράλυσης
- Πτώση του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος. Το μάτι που επηρεάζεται δεν κλείνει πλήρως
- Υπερβολικό δάκρυσμα από το ένα μάτι
- Διαφυγή σιέλου από το στόμα
- Ξηρότητα του ματιού ή του στόματος
- Διαταραχές της γεύσης
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή της σιαγόνας ή πίσω από το αυτί, βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά, πονοκέφαλο, αγευσία, υπερευαισθησία στους ήχους από τη πάσχουσα περιοχή, δυσκολίες ομιλίας, ζαλάδες και πρακτικής φύσεως δυσκολίες του ασθενούς όταν τρώει ή πίνει.
Πόσο διαρκεί η πάρεση Bell – Υπάρχει θεραπεία;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η παράλυση προσώπου από παράλυση Bell είναι προσωρινή. Είναι πιθανό να παρατηρήσετε σταδιακή βελτίωση μετά από περίπου δύο εβδομάδες. Μέσα σε τρεις μήνες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανακτήσει πλήρως την κίνηση και τη λειτουργία του προσώπου τους.
Αν η παράλυση του προσώπου δεν βελτιωθεί, υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας. Για την ανακούφιση από τον πόνο οι πάσχοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη.
Ο Kofi Boahene, MD, καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και διευθυντής της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου στο Johns Hopkins εξηγεί ότι αφού διαγνωστείτε με παράλυση Bell, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στα νεύρα του προσώπου. Σημειώνει επίσης ότι για την επίμονη παράλυση του προσώπου, είναι καλύτερο να μην περιμένετε πολύ πριν συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Η θεραπεία της παράλυσης του Bell όπως εξηγεί είναι πιο αποτελεσματικότερη, αν εφαρμοστεί τις πρώτες 72 ώρες και λιγότερο αποτελεσματική μετά από επτά ημέρες.
Η παράλυση Bell αντιμετωπίζεται με την χορήγηση κορτικοστεροειδών που περιορίζουν την φλεγμονή. Συνιστάται, επίσης, η παράλληλη λήψη βιταμινών του συμπλέγματος B με τη θεωρία ότι βοηθούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.
Επίσης, η φυσιοθεραπεία πιθανώς να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρές υπολειμματικές βλάβες μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος. Να σημειωθεί ωστόσο πως η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου σπανίως συνίσταται.
Σε ορισμένα περιστατικά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της βλεφαρόπτωσης ή του εκτροπίου του βλεφάρου εάν τα συμπτώματα δεν αποκατασταθούν σε ένα διάστημα εντός 3-6 μηνών.