Για χρήση της ρητορικής της αμερικανικής «εναλλακτικής Δεξιάς» κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, σε κείμενο της η Έφη Αχτσιόγλου και ομάδα στελεχών, μια ρητορική που υιοθετεί, κατά το ίδιο κείμενο και το «εγχώριου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».
Πρόκειται για ένα ρεύμα που ξεπήδησε τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ, σε πολιτικούς χώρους που κινούνται πέρα από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και υιοθετεί μια ιδεολογία και ρητορική σαφώς πιο «σκληρή» από αυτή της κλασικής συντηρητικής παράταξης.
Πολύ γρήγορα -και σε αυτό βοήθησε το Διαδίκτυο- επεκτάθηκε και πέρα από τις ΗΠΑ, όσο και αν κάποιες πτυχές είναι υπερβολικά «αμερικανικές» για να έχουν νόημα σε άλλες δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η alternative right (πιο σύντομα alt-right), η εναλλακτική Δεξιά έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση της λευκής φυλής και της ταυτότητάς. Οι θιασώτες της alt-right πιστεύουν ότι απειλείται από τον παγκοσμιοποιημένο και φιλελεύθερο κόσμο και την πολιτική ορθότητα. Πιστεύουν ακόμη ότι η πολιτική ορθότητα και η υπεράσπιση της διαφορετικότητας διαβρώνουν τη λευκή φυλή και τη λευκή ταυτότητα.
Ωστόσο η alt-right δεν είναι εντελώς καινούργιο κίνημα. Πολλά από όσα πρεσβεύει, όπως η απόρριψη της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της πολιτικής ορθότητας, αλλά και ο λαϊκισμός και ο αντισημιτισμός, χαρακτηρίζουν και παλαιότερα ιδεολογικά σχήματα. Απλώς τα φέρνει στο σήμερα με ένα νέο περιτύλιγμα και μέσα από το Διαδίκτυο.
«Αντρικό» κίνημα
Μια σειρά από παλαιότερους και νεότερους στοχαστές, αλλά και δημόσια πρόσωπα, είναι πρόσωπα αναφοράς για τους οπαδούς της alt-right. Από τον Τζούλιος Έβολα, τον Ιταλό θεωρητικό του φασισμού, ως τον Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγκερ, που είχε «φλερτάρει» με τον ναζισμό, έως σχολιαστές του σήμερα, όπως ο Στιβ Μπάνον, έναν στενό φίλο του Ντόναλντ Τραμπ.
Κοντά σε αυτούς οι οπαδοί της alt-right αναζητούν έμπνευση σε πολλούς σχολιαστές σε φόρουμ και ιστοτόπους, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα ενεργοί.
Κεντρικό χαρακτηριστικό της alt-right είναι ότι πρόκειται για ένα ανδρικό κίνημα και μάλιστα των millennial, δηλαδή περίπου των 40άρηδων. Είναι όσοι βίωσαν την μεγάλη οικονομική κρίση από το 2008, «λευκά» και «μπλε κολάρα» που αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την εξουσία. Αυτό τους στρέφει σε ακραίες τακτικές και σε μια ακραία ρητορική.
Όλοι αυτοί, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αισθάνονται ότι απειλείται η ταυτότητά τους από την υπεράσπιση γυναικών, ομοφυλόφιλων και μειονοτήτων.
Το κίνημα γεννήθηκε και εξαπλώθηκε μέσα από το Διαδίκτυο. Η alt-right κατά μία έννοια γεννήθηκε σε ανώνυμα φόρουμ όπως το 4chan που επέτρεπαν την ελεύθερη έκφραση χωρίς περιορισμούς από την πολιτική ορθότητα. Η ειρωνεία και το σεξιστικό και ρατσιστικό αστείο είναι βασικά χαρακτηριστικά του λόγου σε αυτά τα φόρουμ, όπως και κάθε είδους ακραία ή συνωμοσιολογική θεωρία.