Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται από Δευτέρα όσοι, άνω των 60, έχουν συμπληρώσει ένα επτάμηνο από τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν κάνει την γ’ δόση.

Με άλλα λόγια όσοι, άνω των 60, δεν έχουν κάνει τη γ’ δόση του εμβολίου και συμπληρώνουν 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι από Δευτέρα, με ό,τι αυτό σημαίνει.

«Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών και για να λογίζεται κάποιος εμβολιασμένος από 13/12 θα πρέπει να κάνει και την τρίτη δόση εντός επτά μηνών», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθύμιζε δε, ότι οι άνω των 60 που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, θα πληρώνουν 100 ευρώ το μήνα ως διοικητικό πρόστιμο.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το μέτρο απέδωσε ήδη από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα κλείστηκαν 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού στους άνω των 60.

Οι  ανεμβολίαστοι σε καθεστώς μινι lockdown

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι, οποιασδήποτε ηλικίας, βρίσκονται σε καθεστώς μίνι lockdown καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος σε μια σειρά κλειστών χώρων, ενώ αποκλείονται από κάποιες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στους ανεμβολίαστους δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα, όπως και σε θεματικά πάρκα, ενώ χρειάζονται rapid test για την είσοδό τους στα καταστήματα λιανικής, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τους χώρους λατρείας, τα κομμωτήρια και τα υπεραστικά μέσα μεταφοράς.

Από την άλλη ελεύθερη είναι η είσοδος για τους ανεμβολίαστους σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα για αγορά τροφίμων και ποτών και φαρμακεία.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα το δημιουργεί η Δέλτα

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν το δημιουργεί το στέλεχος Όμικρον, αλλά το Δέλτα. Έχουμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, άρα το στέλεχος Όμικρον είναι μια προοπτική, όχι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα».

«Η υποχρεωτικότητα είναι ένας τρόπος να αυξηθούν οι εμβολιασμοί  και οι αυξημένοι εμβολιασμοί είναι η λύση του προβλήματος τους επόμενους μήνες» επεσήμανε ο κ. Μανωλόπουλος. «Θα πρέπει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες είτε ηλικιακά είτε με βάση το επάγγελμα ή θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση στην κατηγορία των ατόμων άνω των 60 που είναι αυτή που παράγει τους περισσότερους θανάτους και νοσηλείες. Ίσως το οικονομικό αντικίνητρο των 100€ να μην είναι τόσο πειστικό. Ίσως το περιθώριο που δόθηκε για τις 15 Ιανουαρίου να είναι πολύ χαλαρό», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπο Γώγο, η Όμικρον «τα βασικά που έχει είναι το θέμα της μετάδοσης, καθώς είναι πιο μεταδοτική από ο στέλεχος Δέλτα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε για το θέμα της σοβαρότητας της νόσησης, ενώ αναμένουμε τα νέα για την ανοσιακή διαφυγή.