Στους τρεις μήνες θα λήγει πλέον το πιστοποιητικό νόσησης αντί για έξι που ίσχυε ως τώρα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η κυβέρνηση ακολουθεί την εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, είχε εισηγηθεί το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ, κι όχι από rapid test, όπως γινόταν.

Ισχύ για τρεις μήνες το πιστοποιητικό νόσησης – Κατατέθηκε η τροπολογία

Σήμερα το πρωί στην δημοσιότητα ήρθε η τροπολογία που μειώνει την ισχύ των πιστοποιητικών νόσησης από έξι σε τρεις μήνες.

Σημειώνεται επίσης ότι εξαιρούνται από τις διατάξεις όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Παράλληλα, στις δύο πρώτες σελίδες της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και άλλων εποπτευόμενων φορέων.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.

Η άλλη διάταξη αφορά στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για τη μεταφορά, αποθήκευση, διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοιού.

Τέλος, με την τρίτη τροπολογία ρυθμίζεται το θέμα της τρίμηνης διάρκειας πιστοποιητικών νόσησης, και ορίζονται οι εξαιρέσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.

Τα πιστοποιητικά νόσησης λόγω λοίμωξης Covid-19 και εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος τους, δηλαδή επί της ουσίας αναφορικά με τη διάρκεια προστασίας των κατόχων τους έναντι του κορωνοιού.

Πλέον είναι σαφές και τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.