Εκατοντάδες ιδρύματα τέχνης και μουσεία έχουν πληγεί από μια κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία λογισμικού Gallery Systems, το οποίο χρησιμοποιούν τα περισσότερα μουσεία του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, η Gallery Systems ενημέρωσε τους πελάτες της ότι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λογισμικό της είχαν κρυπτογραφηθεί και δεν μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν. Ξεκίνησαν έρευνα, επιστρατεύοντας τρίτους εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, και επίσης στράφηκαν στην επιβολή του νόμου.

Η Gallery Systems επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει αμέσως μέτρα για να «απομονώσει αυτές τις επιθέσεις» και εφάρμοσε μέτρα για να «αποτρέψει τον επηρεασμό πρόσθετων συστημάτων», τα οποία περιλάμβαναν τη λήψη συστημάτων εντελώς εκτός σύνδεσης ως προληπτικό μέτρο.

Μεταξύ των ιδρυμάτων που επλήγησαν ήταν το Μουσείο Τέχνης Rubin στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Αρκάνσας και το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Βοστώνη.

Μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι επιμελητές επέστρεψαν στη δουλειά τους για να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ονόματα δωρητών, πληροφορίες αποθήκευσης και αποστολής και όρους δανεισμού για έργα τέχνης.

 

Η Έριν Τόμσον, καθηγήτρια εγκλήματος τέχνης στο John Jay College of Criminal Justice, είπε στους New York Times: «Συχνά, γενιές επιμελητών έχουν εργαστεί για να ερευνήσουν και να τεκμηριώσουν ένα τεχνούργημα. Αν χαθούν αυτές οι πληροφορίες, το πλήγμα στη γνώση μας για τον κόσμο της τέχνης θα ήταν τεράστιο».

Πέρυσι, η Βρετανική Βιβλιοθήκη έγινε στόχος μιας ομάδας ransomware που δημοσίευσε αρχεία ανθρώπινου δυναμικού στο Διαδίκτυο όπως και η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και η Metropolitan Opera υπέστησαν τις δικές τους διαδικτυακές επιθέσεις.

Διαβάστε ακόμη: