Οι θρομβώσεις που παρατηρήθηκαν σε άτομα στην Κρήτη μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca έχουν θορυβήσει πολίτες, ειδικούς και κυβέρνηση. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου συνεδρίασε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ με αντικείμενο τα τρία περιστατικά θρομβώσεων σε πολίτες μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως μετέδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Δέσποινα Βλεπάκη, οι επιστήμονες της Επιτροπής κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα. Κάνουν λόγο για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων. Πρόκειται και για την περίπτωση του 35χρονου αλλά και της 44χρονης γυναίκας που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ. Επίσης, συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος. Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη βγήκαν θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας. Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα καταλήξουν σε οριστικό πόρισμα. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία σε μέλη της επιτροπής σχετικά με τη συχνότητα των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πάντως, στα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη αναφέρθηκε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σε πρωινές του δηλώσεις. «Στον 35χρονο, το πρώτο περιστατικό, έγινε όλος ο διαγνωστικός έλεγχος. Γνωρίζουμε τι έγινε. Υποβλήθηκε ο φάκελος στον ΕΟΦ. Αναμένεται να ταξινομηθεί το περιστατικό σαν πιθανή επιπλοκή από το εμβόλιο. Η διάγνωση του νοσοκομείου είναι θρομβωτικό επεισόδιο, επεισόδιο που συνδέεται με το εμβόλιο. Τα άλλα δύο περιστατικά είναι σε διαδικασία διαγνωστικού ελέγχου. Μοιάζουν πιο περιπλεγμένα», σημείωσε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA».

«Αν αποδειχθούν και τα άλλα δύο περιστατικά, στατιστικά θα είναι αδικαιολόγητο. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι ένα στις 600.000 και στην Κρήτη θα είναι 1 στις 50.000», εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι είναι «υπόθεση εργασίας που μου φαίνεται πολύ απομακρυσμένη ή δύσκολη το να είχε πρόβλημα η παρτίδα των AstraZeneca που ήρθαν στην Κρήτη. Δεν ξέρω ποιος γέννησε αυτή τη θεωρία ούτε ξέρω αν ερευνάται. Ούτε γνωρίζω στη βιβλιογραφία ότι υπάρχουν προβληματικές παρτίδες».