Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έφυγε από τη ζωή σήμερα, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τα Τίρανα, καθώς η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση.
Η αρχή της περιπέτειας υγείας
Το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη του 2024, όταν ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» Τιράνων με εποχική ίωση. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε εξαιτίας γαστρορραγίας, οδηγώντας σε επείγουσα αεροδιακομιδή στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος, κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ.
Η τελευταία του μάχη
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στον «Ευαγγελισμό», η υγεία του Αναστάσιου επιβαρύνθηκε ραγδαία. Διασωληνώθηκε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να αναρρώσει.
Κυριάκος Μητσοτάκης για Αναστάσιο: Ανεκτίμητη η προσφορά του στην Ορθοδοξία
Την οδύνη του για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη» και ότι η σφραγίδα του «μένει ανεξίτηλη όχι μόνο στη γειτονική χώρα αλλά σε κάθε γωνιά της γης όπου ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός».
Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμά του:
Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιου. Η προσφορά του στην Ορθοδοξία είναι ανεκτίμητη. Με τη σφραγίδα του να μένει ανεξίτηλη όχι μόνο στη γειτονική χώρα. Αλλά σε κάθε γωνιά της γης όπου ζει και αναπνέει ο Ελληνισμός.Μία φωνή που μπορεί να σίγασε. Που θα εκπέμπει, ωστόσο, για πάντα μηνύματα ζωής και ειρηνικής συνύπαρξης.
Γιατί ο Αναστάσιος υπήρξε ταυτόχρονα πνευματικόςταγός και ενεργός υπηρέτης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Πότε ως αρωγός των παιδιών τηςΑφρικής και πότε ως συμπαραστάτης των Ελλήνων φοιτητών που αντιστέκονταν στη δικτατορία. Και,ασφαλώς, ως πρωτεργάτης της Εκκλησίας στην Αλβανία. Πρώτος Αρχιεπίσκοπος εκεί και πρώτος αγωνιστής για τα συμφέροντα της εθνικής μας Ομογένειας.
Είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τον Ιεράρχη που συνδύαζε τον δυναμισμό της πίστης με την φυσική ευγένεια. Όπως και το εθνικό καθήκον με τον αλτρουϊσμό. Μία προσωπικότητα που έγινε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ δύο κρατών. Πρόκειται γιαχαρακτηριστικά που κάνουν το πένθος μας βαρύτερο.Αλλά και την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου ακόμη πιοπολύτιμη για όλους.
Σήμερα οι ομογενείς της Αλβανίας, η πατρίδα και σύσσωμος ο Ελληνισμός θρηνούν για την εκδημία του Αναστάσιου. Είναι σίγουρο, όμως, ότι από αύριο θα εμπνέονται από την ακτινοβόλα δράση και τη διαχρονική σοφία του. Σε μία διαρκή προσπάθεια να μεταφέρουν, όπως έλεγε και ο ίδιος, «από καρδιά σε καρδιά το φως της ελπίδας». Είθε η μνήμη του να είναι αιώνια. Άσβεστη και δημιουργική.
Ποιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος
Η ζωή και η πορεία του
Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Νοεμβρίου 1929. Υπήρξε ένας πολυσχιδής άνθρωπος, θεολόγος, συγγραφέας και καθηγητής, ενώ το 2000 είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.
Η ακαδημαϊκή του πορεία
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών με άριστα και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Γερμανίας. Η επιστημονική του καριέρα περιελάμβανε θέσεις καθηγητή και κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δράση στην ιεραποστολή
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ιεραποστολική του δράση στην Αφρική, όπου οργάνωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία, μετέφρασε λειτουργικά κείμενα σε τοπικές γλώσσες και συνέβαλε στη δημιουργία σχολείων και νοσοκομείων.
Το έργο του στην Αλβανία
Ανασυγκρότηση από το μηδέν
Η μεγαλύτερη πρόκληση του Αναστάσιου ήταν η αναστήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία μετά από δεκαετίες διωγμών. Ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, ίδρυσε σχολεία, ναούς, κέντρα νεολαίας και κοινωνικά ιδρύματα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναγέννηση της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας.
Πρωτοβουλίες και καινοτομίες
Δημιούργησε την πρώτη Ορθόδοξη εφημερίδα της Αλβανίας, «Ανάστασις», και ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας. Το έργο του ενίσχυσε την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και λαών στα Βαλκάνια.
Το διεθνές έργο και οι διακρίσεις
Παγκόσμια αναγνώριση
Ο Αναστάσιος συμμετείχε σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ ήταν Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Οι διαλέξεις του ανέδειξαν τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου και της παγκόσμιας αλληλεγγύης.
Βραβεία και τιμές
Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με δεκάδες διεθνή βραβεία και παράσημα, μεταξύ των οποίων το «Athenagoras Human Rights Award» και ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Αρχιεπίσκος Αναστάσιος: Συγγραφικό έργο και κληρονομιά
Θεολογία και πνευματικότητα
Ο Αναστάσιος συγγράφοντας 24 βιβλία και πάνω από 200 άρθρα, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση της Ορθόδοξης σκέψης. Το συγγραφικό του έργο παραμένει πολύτιμο για τη θεολογία, την ιεραποστολή και τη θρησκειολογία.
Η παρακαταθήκη του
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αφήνει πίσω του ένα έργο που συνδυάζει πνευματική προσφορά, κοινωνική αλληλεγγύη και διεθνή αναγνώριση. Η δράση του αποτελεί πρότυπο θρησκευτικής και ανθρωπιστικής αφοσίωσης.