Στιγμές πανικού έζησαν οι επιβάτες αεροσκάφους της Batik Air όταν ισχυρός πλευρικός άνεμος λίγο έλειψε να ανατρέψει το Boeing 737-800, ενώ επιχειρούσε προσγείωση σε αεροδρόμιο της Ινδονησίας.

Το βίντεο από το δραματικό περιστατικό της 27ης Ιουνίου έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταγράφει τη στιγμή που η πτήση PK-LDJ πλησιάζει το αεροδρόμιο Soekarno-Hatta στην Τζακάρτα και αντιμετωπίζει σφοδρές αναταράξεις καθώς κατεβαίνει στον διάδρομο.

Λίγο πριν την προσγείωση, μια ξαφνική ριπή ανέμου έσπρωξε το αεροσκάφος εκτός πορείας με αποτέλεσμα να γείρει απότομα προς τα δεξιά εν μέσω καταρρακτώδους βροχής πασχίζοντας να διατηρήσει την ισορροπία του καθώς το χτυπάει ο σφοδρός πλευρικός άνεμος.

Η ψυχραιμία του πιλότου του αεροσκάφους απέτρεψε μια δυνητική καταστροφή

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ο πιλότος ανέκτησε εγκαίρως τον έλεγχο, ισορρόπησε με επιτυχία το αεροσκάφος, το οδήγησε στον διάδρομο προσγείωσης και το ακινητοποίησε με ασφάλεια.

Και οι 157 επιβάτες και τα έξι μέλη πληρώματος αποβιβάστηκαν τρομαγμένοι μεν, αλλά σώοι.

Αμέσως μετά την προσγείωση πραγματοποιήθηκε πλήρης τεχνικός έλεγχος. Σύμφωνα με τις ομάδες συντήρησης του αεροδρομίου Batik και της αεροπορίας, δεν διαπιστώθηκαν δομικές ζημιές στο αεροσκάφος.

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας της Ινδονησίας έπλεξε το εγκώμιο του πιλότου και του συγκυβερνήτη για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους, ανέφερε η Aviation Today. «Το πλήρωμα πτήσης εκτέλεσε τις κατάλληλες διαδικασίες υπό συνθήκες πλευρικού ανέμου», δήλωσε ο Novie Riyanto, Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Αεροπορίας.

«Επαινούμε τους πιλότους για τη διατήρηση του ελέγχου και τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ωστόσο, όλοι οι παράγοντες που συνέβαλαν – συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, του χειρισμού του αεροσκάφους και των επιχειρησιακών αποφάσεων – θα εξεταστούν διεξοδικά».

Διαβάστε ακόμη: