Ο φάρος Thridrangar (που σημαίνει «Οι τρεις βράχοι») βρίσκεται σχεδόν στη μέση του πουθενά στον Ατλαντικό Ωκεανό και φιγουράρει στα 40 μέτρα πάνω από το νερό.
Απέχει περίπου 6 ναυτικά μίλια από την Ισλανδία και σε σχετικά κοντινή απόσταση συναντά κανείς τις Νήσους Ουέστμαν.
Ο συγκεκριμένος φάρος χτίστηκε το μακρινό 1939, όμως οι χτίστες που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το έργο δε μεταφέρθηκαν πάνω στον θεόρατο βράχο με ελικόπτερα αλλά πήγαν μέχρι εκεί με βάρκα και στη συνέχεια έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα – γράμματα.
Οι χτίστες του ζουν σήμερα από θαύμα: Στον πιο επικίνδυνο φάρο του κόσμου, αν κάνεις ένα λάθος βήμα, πέθανες.
Αντί για κάποια δική μας επεξήγηση, διαβάστε τα λόγια ενός εκ των ατόμων που ήταν εκεί την περίοδο που χτιζόταν ο Thridrangar:
«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε μια διαδρομή μέχρι τον βράχο.Μαζί μας είχαμε έμπειρους ορειβάτες, όλους από τα νησιά Ουέστμαν. Στη συνέχεια, αυτοί που θα ανέβαιναν πήραν τρυπάνια, σφυριά, αλυσίδες και σφιγκτήρες για να ασφαλίσουν τις αλυσίδες. Μόλις έφτασαν κοντά στην κορυφή δεν υπήρχε κανένας τρόπος για να πιαστούν στην άκρη του βράχου, έτσι ο ένας γονάτισε, ο δεύτερος ανέβηκε στην πλάτη του και ο τρίτος ανέβηκε πάνω από τους άλλους δύο και έτσι κατάφερε να ανέβει. Δεν μπορώ καν να σας περιγράψω πώς είναι να είσαι μάρτυρας σε μια τόσο επικίνδυνη διαδικασία».
Οι άνθρωποι πατούσαν ο ένας πάνω στον άλλον προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή του βράχου και να κάνουν τη δουλειά τους- στα 40 μέτρα ύψος, καταμεσής του ωκεανού, με τον αέρα να λυσσομανά, χωρίς κανένα τρόπο να προστατευτείς από τις βροχές αλλά και το θαλασσινό νερό όταν αγριεύει, ενώ κάθε στραβοπάτημα οδηγεί στην στοργική αγκάλη του υγρού θανάτου κάτω σου.
Και σα να μην έφταναν όλ’ αυτά έπρεπε να έχεις το νου σου στο πώς θα επιστρέψεις στην στεριά με την βάρκα, μιας και, όπως λέει η ομάδα των 6 τεχνικών που τράβηξε βίντεο, χρόνια αργότερα τον φάρο από ψηλά, καρχαρίες και φάλαινες-δολοφόνοι κυριαρχούσαν στα νερά της περιοχής.
30 περίπου χρόνια μετά την κατασκευή του φάρου φτιάχτηκε ένα μικρό ελικοδρόμιο πάνω στον βράχο, ούτως ώστε οι συντηρητές του να έχουν μια σχετικά πιο εύκολη πρόσβαση στον Thridrangar, με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να είναι μερικώς καλύτερη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.