Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, μ]πήκε το απόγευμα η τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, έγινε περίπου στις 6:30 το απόγευμα από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

averof11

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα αναφερθούν και στις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την περεταίρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στην επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ έφθασε με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή έφυγε κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, τους περίμενε η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείτο, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες μετέβησαν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Παραλαβή…

Το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει τις δύο πρώτες FDI το 2025 και την τρίτη το 2026, χρόνος-ρεκόρ για την ναυπήγηση πολεμικού πλοίου.

Η πρώτη φρεγάτα FDI που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η δεύτερη «Belh@rra» που θα ναυπηγηθεί στη Λοριάν της Γαλλίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό πήρε τα πρώτα δύο πλοία με γαλλική διαμόρφωση: «Μπήκαμε στην γραμμή παραγωγής των Γάλλων και πήραμε τα πλοία που προορίζονταν για το δικό τους Ναυτικό. Για αυτό το λόγο τα πήραμε και γρήγορα» επισημαίνουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού.

Όσον αφορά στην τρίτη φρεγάτα που θα παραληφθεί στα τέλη του 2026, θα έχει την ελληνική διαμόρφωση που περιλαμβάνει:

16 επιπλέον βλήματα Aster 30

Δύο επιπλέον εκτοξευτές (σύνολο 32 βλήματα / 4 εκτοξευτές)

Σύστημα αυτοπροστασίας RAM

Σύστημα αφέσεως Chaffs

Η ελληνική διαμόρφωση είναι ανώτερη της γαλλικής και το 2026 η Ελλάδα θα διαθέτει τρεις FDI επιχειρησιακές φρεγάτες, δύο με την γαλλική διαμόρφωση και μία με την ελληνική, ενώ το 2027 τρεις φρεγάτες FDI ελληνικής διαμόρφωσης.