Θετικοί είναι οι οιωνοί για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και το μήνα Μάιο καθώς μια σειρά καταλυτών δύνανται να λειτουργήσουν υπέρ των αγοραστών και υπέρ της περαιτέρω διαμόρφωσης καλής ψυχολογίας στην αγορά.

Βελτιωμένο διεθνές κλίμα καθώς το γεωπολιτικό περνά σε δεύτερη μοίρα, δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ν.Δ. θα πιάσει άνετα ποσοστό άνω του 30% και όπως φαίνεται άνω και του 33%, εξαιρετικά αποτελέσματα εισηγμένων, επιχειρηματική κινητικότητα αλλά και διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, διαμορφώνουν ένα κλίμα αβανταδόρικου momentum στο χρηματιστήριο.

1) Διεθνές κλίμα: Οι διεθνείς αγορές τις ημέρες που παρέμεινε κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκαν έντονα ανοδικά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατα χαμένου εδάφους, με αρκετούς δείκτες πλέον να προσεγγίζουν εκ νέου τα υψηλά τους. Αν και κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχτεί το γεωπολιτικό ρίσκο, στην παρούσα φάση δείχνει να μην διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο momentum. Αντιθέτως, οι αγορές, κυρίως οι ευρωπαϊκές που και χθες έκαναν ράλι, φαίνεται πως ποντάρουν στην πρώτη μείωση επιτοκίων το επόμενο διάστημα.

2) Εκλογές & Δημοσκοπήσεις: Μετά το πρόσφατο κύμα δυσαρέσκειας λόγω της επαναφοράς με έμφαση του δυστυχήματος των Τεμπών στην ημερήσια διάταξη, φαίνεται πως η κυβέρνηση πέρασε τα δύσκολα σε αυτό το κομμάτι και πλέον βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να ενισχύονται εκ νέου. Είμαστε έναν ακριβώς μήνα πριν τις εκλογές, οπότε θα λάβει χώρα μια γενικευμένη αντεπίθεση σε όλη την Ελλάδα από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και όλα τα στελέχη. Συνάμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά την παραφιλολογία δεν πείθουν, κάτι που αποτυπώνεται στο «πάγωμα» των ποσοστών τους.

3) Αποτελέσματα εισηγμένων: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με τη χρήση του 2023 να κάνει ρεκόρ κερδοφορίας τουλάχιστον 15 ετών, καθώς – τα καθαρά κέρδη – ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 10,4 δισ. ευρώ το 2022, μολονότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 10%. Τα μεγέθη είναι άκρως ικανοποιητικά και μπορούν να στηρίξουν αποτιμήσεις και σε υψηλότερα επίπεδα, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές. Η ελληνική αγορά μόλις τώρα έχει φτάσει στην κεφαλαιοποίηση των 100 δισ. ευρώ και συγκριτικά με το ΑΕΠ είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα έναντι των στάνταρ που ισχύουν διεθνώς.

4) Επιχειρηματική κινητικότητα: Στην αγορά επικρατεί ένας δημιουργικός αναβρασμός σε πολλούς κλάδους, εν μέσω συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για επιχειρηματικές συνεργασίες, συμπλεύσεις αλλά και deals. Στον κλάδο της πληροφορικής ήδη έχουν γίνει δύο πολύ σημαντικά deals που περιλαμβάνουν τις Entersoft και Epsilon Net, ενώ κυοφορούνται και άλλες κινήσεις. Στον κλάδο της ενέργειας επίσης επικρατεί κινητικότητα όπου το επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα έχουμε ειδήσεις, ενώ είναι ο κλάδος που έχει δώσει τα περισσότερα και σημαντικότερα deals την τελευταία τριετία.

5) Διαρκείς αναβαθμίσεις: Τις τελευταίες εβδομάδες προϊόντος και της σταδιακής ολοκλήρωσης των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων χρήσης 2023, καταγράφεται ένα νέο «κύμα» αναβαθμίσεων από εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους, είτε για συνολικά την πορεία του Χ.Α., είτε για επιμέρους κλάδους, με τον τραπεζικό στην αιχμή, είτε ξεχωριστά για μετοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό στις 19 Απριλίου και έκτοτε το Χ.Α. έχει κάνει ράλι άνω 4%, ενώ η χώρα βρήκε ξανά στις αγορές με 30ετές ομόλογο. Εγκώμια για τον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, αλλά και επενδυτικοί οίκοι όπως Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Jefferies αλλά και εγχώριες ΑΧΕ όπως Eurobank Equities και Alpha Finance.

Διαβάστε ακόμη: