Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην αρχή της νέας εβδομάδας διαπραγμάτευσης, με τη συγκρατημένη αισιοδοξία να επιστρέφει μετά την απότομη απώλεια στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3% με όλους τους κλάδους στο πράσινο. Οι μετοχές των κατασκευών σημείωσαν άνοδο 1,5%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,4% και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο 1,3%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7474.48 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 0,92%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται θετικά κατά 1,21%, στις 15147.74. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται επίσης ανοδικά κατά 1,09%, στις 7091.91. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26277.85 μονάδες θετικός κατά 1,49%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 8901.9 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,24%.

Οι μετοχές εξόρυξης ανέκαμψαν τις προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτούν σταθερά μετά την απότομη πτώση των βιομηχανικών κερδών της Κίνας από έτος σε έτος.

Στις ΗΠΑ νωρίς τη Δευτέρα, η First Citizens Bank συμφώνησε να αγοράσει μεγάλα τμήματα της Silicon Valley Bank, δήλωσε η FDIC των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επενδυτές παρέμειναν σε εγρήγορση για σημάδια πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι φόβοι για μετάδοση παραμένουν.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιουσιακών στοιχείων της SVB με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «στον έλεγχο προς διάθεση από την FDIC».

Την περασμένη Παρασκευή, οι μετοχές της Deutsche Bank βυθίστηκαν μετά την άνοδο των τιμών των CDS του γερμανικού δανειστή. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 4,7% στο αργά το πρωί της Δευτέρας.

Το Σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva δήλωσε σε ομιλία ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, αν και οι ενέργειες των προηγμένων οικονομιών κατευνάζουν το άγχος της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα