Από μία ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία ξεκίνησε το «ξήλωμα» των ιατροδικαστών και των νεκροτόμων στη Θεσσαλονίκη που συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες από τα στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για δωροδοκίες και δωροληψίες.

Έξι συλλήψεις ανάμεσα τους και η πρώην Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί έξι άτομα και συγκεκριμένα ένας νεκροτόμος, η πρώην Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ένας υπαστυνόμος εν αποστρατεία, ένας ιδιοκτήτης γραφείου τελετών και δύο ιδιώτες.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη τους ξεκίνησε όταν ένας άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και ανέφερε ότι υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και εν ενεργεία αστυνομικός, λαμβάνουν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, από εργαζόμενους και ιδιοκτήτες σε γραφεία τελετών, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να φυλάσσουν σορούς σε ψυγεία, να διενεργούν ταριχεύσεις χωρίς την επίβλεψη των ιατροδικαστών, οι οποίοι υπογράφουν τα πιστοποιητικά εξ αποστάσεως ή διά αντιπροσώπου, έναντι χρηματικής αμοιβής, καθώς και να προβαίνουν σε περιποιήσεις σορών εντός της εν λόγω υπηρεσίας.

Επίσης, καταγγέλθηκε ότι η ομάδα αυτή διαθέτει και έτερο χώρο, εκτός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και χωρίς να τηρούνται υγειονομικοί κανόνες, με ψυγεία όπου φυλάσσονται σοροί και στον οποίο επίσης πραγματοποιούνται ταριχεύσεις έναντι αμοιβής.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, λάμβαναν κατ’ εξακολούθηση αθέμιτα ωφελήματα από ιδιώτες που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα εργολάβου κηδειών (γραφεία τελετών), τόσο για ενέργειες που ανάγονται και είναι σε σχέση στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα όσο και, επωφελούμενοι την ιδιότητά τους, για ενέργειες που δεν ανάγονται στα καθήκοντά τους.

Ειδικότερα λάμβαναν αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα για φύλαξη σορών θανόντων ατόμων στα ψυγεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τόσο για σορούς που παραδίδονταν στο πλαίσιο παραγγελιών προανακριτικής Αρχής όσο και για σορούς που δεν θα υποβάλλονταν σε ιατροδικαστική διερεύνηση και συνεπώς δεν επιτρεπόταν ούτε η μεταφορά ούτε η φύλαξή τους στο χώρο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, μετά από σχετική συνεννόηση και συμφωνία με ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, υποδέχονταν κατ’ εξακολούθηση εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας σορούς θανόντων ατόμων και προέβαιναν σε επιπρόσθετη περιποίηση-καλλωπισμό σορών, καθώς και σε ταριχεύσεις, για τις οποίες στη συνέχεια εκδίδονταν Ψευδείς Ιατρικές Πιστοποιήσεις – Βεβαιώσεις Ταρίχευσης σορών, οι οποίες κατατίθονταν σε Δημόσιες Αρχές.

Οι πράξεις αυτές (επιπρόσθετη περιποίηση – καλλωπισμός σορών και ταριχεύσεις) δεν ανάγονται στα καθήκοντα των συγκεκριμένων υπαλλήλων, ωστόσο πραγματοποιούνταν εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και γίνονταν επ’ ευκαιρία της υπηρεσίας τους.

Επρόκειτο για ενέργειες και πράξεις που λάμβαναν χώρα εντός της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, τόσο κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους όσο και σε ημέρες αργίας ή και ώρες μη εργάσιμες, χρησιμοποιώντας ενίοτε και υλικά της υπηρεσίας δίχως άδεια ή έγκριση.

Ο τιμοκατάλογος ανά υπηρεσία

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσπορίσουν στον εαυτό τους παράνομο περιουσιακό όφελος, κατήρτισαν «τιμοκατάλογο» με τα χρηματικά ποσά που λαμβάναν ως αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, ανάλογα με το είδος της πράξης που αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν.

Ειδικότερα:

  • Για τη φύλαξη σορών στα ψυγεία της Ι.Υ.Θ. λάμβαναν αθέμιτο χρηματικό ωφέλημα 25 ευρώ την ημέρα.
  • Για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης επιπρόσθετης περιποίησηςκαλλωπισμού σορού λάμβαναν αθέμιτο χρηματικό όφελος 50 ευρώ.
  • Για κάθε περίπτωση πραγματοποίησης ταρίχευσης σορού και έκδοσης Βεβαίωσης Ταρίχευσης χωρίς την επιτόπια παρουσία Ιατροδικαστή λάμβαναν αθέμιτο χρηματικό όφελος 250 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: