Σε 19 μήνες φυλάκισης, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας νεαρός που, μαζί με άλλους τέσσερις φίλους του, απέκτησαν παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε ανήλικη, κατέβασαν βίντεο και φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές και τις διακίνησαν παράνομα σε άλλα πρόσωπα.

Ο κατηγορούμενος που σήμερα είναι 23 ετών, κρίθηκε ένοχος για πρόσβαση σε υλικό παιδικής πορνογραφίας και για κατοχή και προσφορά του πορνογραφικού υλικού μέσω πληροφορικών συστημάτων κατά συναυτουργία και κατ εξακολούθηση. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε δικαστήριο ανηλίκων καθώς, τότε, ήταν 17 ετών, ενώ ο κατηγορούμενος είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όλα συνέβησαν το χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2018, όταν το θύμα ήταν 17 χρονών και φοιτούσε στην τρίτη τάξη του Λυκείου.

Οι πέντε κατηγορούμενοι (τέσσερις 17 ετών και ο ένας 18 ετών) κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση (κάποιοι εξ αυτών) στον λογαριασμό που διατηρούσε η ανήλικη στο Facebook, να αποσπάσουν τους κωδικούς της και να εισέλθουν στις προσωπικές της συνομιλίες. Στη συνέχεια και κατά περίπτωση, βρήκαν και κατέβασαν παράνομα το επίμαχο υλικό που υπήρχε σε προσωπικά της μηνύματα εντός της δημοφιλούς εφαρμογής και το διακίνησαν εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να διασύρουν την ανήλικη κοπέλα.

Συγκεκριμένα, κατέβασαν και διακίνησαν παράνομα δύο βίντεο και πάνω από δέκα φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές, ενώ το υλικό διαδόθηκε πολύ γρήγορα στην μικρή κοινωνία που ζούσε η ανήλικη και έφτασε ακόμα και σε στενά φιλικά της πρόσωπα.

Στην κατάθεσή της η νεαρή κοπέλα, που σήμερα είναι 22 ετών, περιέγραψε τον εφιάλτη που ζει μέχρι σήμερα που σπουδάζει εκτός Ελλάδος και τόνισε πως δεν μπορεί να ξεπεράσει το σοκ που έχει υποστεί. Όπως είπε, το γεγονός ότι οι προσωπικές της στιγμές έφτασαν σε τρίτα άτομα, άγνωστα πόσα σε αριθμό, την έχει βλάψει ανεπανόρθωτα και τις έχει προκαλέσει ψυχολογικά τραύματα.

Η φίλη του θύματος που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε με τη σειρά της ότι η ανήλικη έτρεμε και με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει, ενώ μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα και την επηρεάζει στις φιλικές και ερωτικές της σχέσεις. «Ηταν τρομακτικό όλο αυτό», τόνισε.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από το θύμα και παραδέχθηκε ότι είχε στην κατοχή του τα βίντεο και τις φωτογραφίες από τις προσωπικές της στιγμές. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι είχε τους κωδικούς της από το Facebook και ότι διακίνησε σε τρίτους το επίμαχο υλικό. Επιπλέον αρνήθηκε ότι γνώριζε την 17χρονη μαθήτρια και την ηλικία της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το επίμαχο υλικό του το έστειλε φίλος του, αλλά χωρίς να του δώσει τους κωδικούς της κοπέλας.

Διαβάστε ακόμη: