Η παράταση της αβεβαιότητας στο μέτωπο της πανδημίας έχει και κάποιες παράπλευρες θετικές συνέπειες, όπως διαφαίνεται από την εξέλιξη των συζητήσεων με τους θεσμούς για τους πλειστηριασμούς αλλά και το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.
Με τη σκυτάλη να την παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια από τους επικεφαλής τις επόμενες μέρες η εστίαση γίνεται στο ρυθμό έκδοσης του δευτερογενούς δικαίου για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Ο στόχος είναι να είναι το νέο πλαίσιο λειτουργικό τον Ιούνιο αφού βέβαια εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Αυτό βέβαια συμβαδίζει και με τις έστω πρόχειρες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας.
Δηλαδή ουσιαστικά με τις δυσκολίες στα δικαστήρια και τα προσκόμματα για την τήρηση των διαδικασιών να είναι μεγάλα (δεν μπορούν να γίνουν πχ ενστάσεις σε συμβολαιογράφους κτλ) οι πλειστηριασμοί πάνε πιο πίσω καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες εφαρμόζοντας και τις σχετικές οδηγίες των εποπτικών θεσμών της ΕΕ δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα πυροδοτήσουν κοινωνική αναστάτωση. «Όσο διαρκεί η κρίση δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός» αναφέρουν στην κυβέρνηση δίνοντας το στίγμα και παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για την άνοιξη.
Εφόσον τώρα τα δικαστήρια μπουν σε ρότα επανεκκίνησης τότε όσοι δεν είναι πληττόμενοι ή είναι αποδεδειγμένα στρατηγικοί κακοπληρωτές θα μπουν στο «στόχαστρο». Παράλληλα σε επίπεδο θεσμών είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» δηλαδή την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων στα πρότυπα του προγράμματος επιδότησης των στεγαστικών δανείων. Αν και από την πλευρά το θεσμών δεν φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, η οριστικοποίηση των αποφάσεων πάει για την Άνοιξη και μετά το ξεκαθάρισμα του ορίζοντα στο μέτωπο της πανδημίας.