Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στην συμπλήρωση 1 έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας ανέφερε ότι η χορήγηση των εμβολίων έχει αποδείξει την πολύτιμη συμβολή τους για την αποφυγή των θανάτων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών σημείωσε και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Σταα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”.

Η κα Θεοδωρίδου ανφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη για τις εγκύους και τόνισε ότι από αυτήν συνάγεται ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα.

Αντίθετα όπως προκύπτει από άλλη μελέτη οι κίνδυνοι αυτοί ακόμα και για το ενδεχόμενο θανάτου του εμβρύου αυξάνονται στις ανεμβολίαστες εγκύους.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεπεράσαμε πλέον τα 18,65 εκατ. εμβολιασμούς.

Υπάρχουν αυτήν την στιγμή 750.000 διαθέσιμα ραντεβού και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες άνω των 18 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.