Η Εκκλησία της Αγγλίας «στρέφει το βλέμμα» τώρα στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση των σχεδίων πώλησης των συμμετοχών της σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτοί περιλαμβάνουν αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εταιρείες χάλυβα και τράπεζες.
Το διοικητικό συμβούλιο έχει πουλήσει μετοχές της Shell, της BP και τουλάχιστον εννέα άλλων εταιρειών πετρελαίου.
Μεταξύ των επενδυτών, η Εκκλησία της Αγγλίας ξεχωρίζει για την επιθετική της στάση ενάντια στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες του κόσμου. Πολλοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά την κλιματική αλλαγή, αλλά πολύ λιγότεροι στην πραγματικότητα κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να δείξουν ότι εννοούν όσα λένε.
Η εκκλησία, η οποία διαχειρίζεται περίπου 3,2 δισεκατομμύρια λίρες, δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα πουλήσει το μερίδιό της στη Shell Plc ως μέρος μιας συνολικής εξόδου από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η απόφαση ακολούθησε χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών να πείσει τη βιομηχανία να «απανθρακοποιηθεί σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού».
Σειρά για την εκκλησία έχουν εταιρείες όπως η Volkswagen AG, η Renault SA, η National Grid Plc, η BMW AG, η Toyota Motor Corp. και η Mercedes-Benz Group AG.
Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για το κλίμα, καθώς παρέχουν τη χρηματοδότηση που θα απομακρύνει την ενεργειακή μετάβαση από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Και τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι απέχουν πολύ από το να βοηθήσουν στον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών, μεταδίδει το Bloomberg.
Η Εκκλησία της Αγγλίας καθιέρωσε την ηθική επενδυτική της πολιτική το 1948, όταν το κληροδότημά της άρχισε να αγοράζει μετοχές.