Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται να συγκαταλέγεται στους υποψήφιους για τη θέση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun η οποία επικαλέστηκε διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, αρκετά κράτη-μέλη του NATO έχουν εισηγηθεί η Φον ντερ Λάιεν να αναλάβει το αξίωμα. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να αποχωρήσει από τον θώκο τον Οκτώβριο, όπως είναι προγραμματισμένο. Η θητεία του παρατάθηκε τρεις φορές και πλέον είναι γενικός γραμματέας του NATO τα τελευταία εννιά χρόνια.

Παράλληλα η εφημερίδα, επικαλούμενη βρετανικές κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει, σημειώνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως το Λονδίνο θα ασκούσε πιθανόν βέτο στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, με την επίκληση του ιστορικού της όταν διηύθυνε τον γερμανικό στρατό, ως υπουργός Άμυνας.

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εισηγείται να αναλάβει το αξίωμα ο νυν υπουργός Άμυνας των Τόρις, ο Μπεν Γουάλας. Αν πράγματι διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, θα είναι ο πρώτος Βρετανός που θα αναλάβει επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας έπειτα από 20 χρόνια.

Κατά το δημοσίευμα, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τις οποίες γίνεται λόγος είναι αυτές της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας και της υπουργού Οικονομικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, η μητέρα της οποίας είναι Ουκρανή.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, που επικαλέστηκε πρόσφατα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους πιστεύεται πως είναι ο Μπεν Γουάλας και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ.

Διαβάστε περισσότερα