Για πρώτη φορά στους «Simpsons» εμφανίζεται ένας κωφός χαρακτήρας και γίνεται χρήση της νοηματικής γλώσσας, στα 33 χρόνια ιστορίας της σειράς.

«Είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις μια “πρωτιά” έπειτα από 722 επεισόδια. Αλλά δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για το συγκεκριμένο», τόνισε ο παραγωγός της θρυλικής σειράς, Αλ Τζιν.

Με τίτλο «The Sound of Bleeding Gums» το επεισόδιο επικεντρώνεται στην Lisa Simpson η οποία ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της μουσικός, ο σαξοφωνίστας Bleeding Gums Murphy έχει έναν γιο που είναι κωφός και χρειάζεται κοχλιακό εμφύτευμα, τον Monk Murphy.

Η ιστορία του επεισοδίου έχει στοιχεία από τη ζωή της Λόνι Στιλ Σόστχαντ, η οποία είναι βασική σεναριογράφος της σειράς. «Η Λόνι πρότεινε ο γιος του Bleeding Gums Murphy να είναι ένας άνδρας που γεννήθηκε κωφός και δεν μπορούσε ποτέ να ακούσει τη μουσική του πατέρα του», δήλωσε ο Τζιν στο CNN.

Ο αδελφός της Σόστχαντ, Έλι, έχει προβλήματα ακοής και είναι μέλος οικογένειας που αγαπά την τζαζ. «Το ότι έχω έναν αδελφό, έναν χρόνο μεγαλύτερο, που γεννήθηκε κωφός, πραγματικά με έκανε τον άνθρωπο που είμαι. Δεν είναι απλά μια ιστορία που έχω στην καρδιά μου αλλά η ταυτότητά μου», επεσήμανε η ίδια και συμπλήρωσε ότι το επεισόδιο περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Ο κωφός ηθοποιός Τζον Ότρι παίζει τον Monk, έναν ρόλο που χαρακτήρισε «καθοριστικής σημασίας» για εκείνον. Οι παραγωγοί του σόου συμβουλεύτηκαν ειδικούς για τη νοηματική, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι εκφράζονται σωστά οι λέξεις, καθώς οι χαρακτήρες της σειράς έχουν τέσσερα δάχτυλα, εξήγησε η Σόστχαντ.

Αν και είναι πρόσφατη η επιτυχία του CODA που βραβεύθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας– το φιλμ που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού που έχει κωφούς γονείς- οι συντελεστές των «The Simpsons» τόνισε πως η ιδέα για το επεισόδιο ήταν στα σκαριά πολύ πριν από αυτό.

«Βασίζεται σε γεγονότα που έγιναν πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε ο Τζιν και συμπλήρωσε: «Σαφώς είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιτυχία του CODA».