Αντίπαλες συμμορίες μάχονται μεταξύ τους στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Τώρα δύο νέοι έχασαν τη ζωή τους και η Γαλλία διερωτάται πώς συνέβη αυτό.Τα όπλα τους είναι συχνά απλά αλλά θανατηφόρα. Σιδερένιες ράβδοι, σφυριά, δεκανίκια. Και φυσικά μαχαίρια. Μέσα σε μια μέρα σκοτώθηκαν δυο νέοι μετά από διαμάχες μεταξύ αντίπαλων ομάδων. Και τα δυο περιστατικά συνέβησαν στο νότο του Παρισιού, στην περιοχή Εσόν. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν έκανε λόγο για «έκρηξη» βίας μεταξύ εγκληματικών συμμοριών.

Η πρώτη φιλονικία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του ενός παιδιού, έγινε τη Δευτέρα στο Σαιντ Σερόν. Περίπου μία ώρα από το κέντρο του Παρισιού με τον προαστιακό. Σύμφωνα με την εισαγγελία, πρόκειται για περίπου δώδεκα νέους που συγκεντρώθηκαν εκεί κοντά σε ένα σχολείο. Είναι ντυμένοι με μαύρα και φορούν κουκούλες.

Η 14χρονη Λιλιμπέλ δέχεται μια μαχαιριά και λίγο αργότερα πεθαίνει στο νοσοκομείο.

Ένας άλλος έφηβος πεθαίνει σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το θάνατό της, περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά. Και πάλι, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, εξαιτίας μιας διαμάχης μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που του στοίχισαν τελικά τη ζωή του. Δεκάδες νέοι πιάστηκαν στα χέρια. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυο θάνατοι έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά από τον βαρύτατο τραυματισμό ενός 15χρονου, ο οποίος έπεσε αιμόφυρτος στις τσιμεντένιες πλάκες μιας πολυκατοικίας στο Μπογκρενέλ.

Αυξάνονται πράγματι οι βίαιες συγκρούσεις;
«Αυτές οι φιλονικίες μεταξύ συμμοριών έχουν μεγαλύτερη ένταση και αυξημένη σοβαρότητα », λέει ο Ερίκ Ζαλόν, αρμόδιος περιφερειάρχης του Εσόν στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Franceinfo. Το 2020 σημειώθηκαν 91 συγκρούσεις συμμοριών. Στο Εσόν σημειώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο 56 συγκρούσεις. «Αντιμετωπίζουμε περισσότερο οργανωμένα και δομημένα φαινόμενα», λέει ο περιφερειάρχης περιγράφωντας την κατάσταση.

Πληροφορίες από τη Γενική Διεύθυνση της Αστυνομίας επιβεβαιώνουν αναφορές ότι το 2020 σε όλη τη χώρα έγιναν 357 βίαιες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών. Πρόκειται γαι μια αύξηση 24%. Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών συνέβη στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν είναι προς το παρόν τόσο υψηλοί όσο τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμανίν.

Τα ναρκωτικά και ο έλεγχος ορισμένων τοποθεσιών είναι το κύριο κίνητρο πίσω από αυτές τις διαφορές, δήλωσε αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας στην εφημερίδα «Le Figaro».

Οι συμμορίες επικοινωνούν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τσακώνονται και τελικά καταλήγουν σε αυτές τις αντιπαραθέσεις.

Για τον Γάλλο εγκληματολόγο Αλέν Μπαουέρ ένας λόγος που προκαλείται όλη αυτή η βία είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια γενική κοινωνική βία, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1. Αυτό διαφαίνεται επίσης και από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

«Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μεγάλη καινοτομία», δηλώνει ο κοινωνιολόγος Μοχάμεντ Μαρβάν στην εφημερίδα Le Monde. Σημειώνει όμως ότι ο αριθμός των θυμάτων στο Παρίσι, για παράδειγμα, είναι χαμηλός σε σύγκριση με τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Η εφημερίδα Le Parisien επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας κάνει λόγο για τρεις θανάτους το 2020. Οι δράστες, σύμφωνα με τον Μαρβάν είναι κυρίως άνδρες έφηβοι με μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι κοινωνικά ενσωματωμένοι και εκτιμούν τη φυσική δύναμη.

Αλλά πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα; Σύμφωνα με τον Μαρβάν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που για καιρό ήταν παραμελημένα: η σχολική αποτυχία, η έλλειψη προοπτικών, οι δυσκολίες ένταξης ή οι περίπλοκες οικογενειακές καταστάσεις. Μακροπρόθεσμα δηλαδή απαιτείται μια νέα κοινωνική πολιτική.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.