Μια «ανάσα» από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και η ασφάλεια όλων κατά την παραμονή στη θάλασσα θα πρέπει να αποτελεί και φέτος κύριο ζητούμενο.

Τα Θαλάσσια Μέσα Αναψυχής προσφέρουν ένα μοναδικό μείγμα αδρεναλίνης και σύνδεσης με τη φύση. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός από θαλάσσια αθλήματα όπως το kitesurfing, το windsurfing και άλλα, ενέχει πολλούς κινδύνους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στους κινδύνους αυτούς αλλά και στους κανόνες για την ορθή χρήση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής και ταχύπλοων σκαφών αναφέρεται μέσω ενός Οδηγού,  ο Ναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (εα) και πρώην Δ/ντής Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής & Λιμενικής Αστυνομίας, Νίκος Σπανός.

«Η σχέση μας με το νερό απαιτεί σεβασμό, και μέρος αυτού του σεβασμού είναι η δέσμευση για την προστασία του εαυτού μας και των άλλων. Ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ, αλλά μια «σανίδα σωτηρίας» – είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στο νερό», τονίζει ο Έλληνας ειδικός και παραθέτει 10 κατά σειρά μέτρα- κανόνες.

Eλέγξτε τον καιρό

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσετε και λάβετε υπόψη σας τους πιθανούς καιρικούς κινδύνους.
Τα θαλάσσια σπορ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. Οι απροσδόκητες αλλαγές του καιρού, όπως καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι ή βροχή, μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο.
Οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ισχυρά κύματα, παρεμπόδιση της ορατότητας και αυξημένος κίνδυνος κεραυνών.

Πρακτικές συμβουλές:

• Αποκτήστε αξιόπιστες πληροφορίες για τον καιρό από τις τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες ή από εξειδικευμένες εφαρμογές. Ελέγχετε τακτικά την πρόγνωση του καιρού πριν και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητάς σας στα θαλάσσια σπορ.
• Να είστε προετοιμασμένοι για τις γρήγορες αλλαγές του καιρού. Ενημερωθείτε για τα τοπικά καιρικά φαινόμενα και μάθετε να ερμηνεύετε τα σημάδια του καιρού.
• Καταρτίστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απροσδόκητης αλλαγής του καιρού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη γνώση ασφαλών σημείων για γρήγορη εκκένωση και τη μεταφορά εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης, όπως συσκευές επικοινωνίας που προστατεύονται από το νερό.
• Επίγνωση των κινδύνων: Αξιολογήστε τον κίνδυνο με βάση τον τρέχοντα και τον προβλεπόμενο καιρό. Αποφύγετε τα θαλάσσια σπορ όταν υπάρχει απειλή κινδύνου, όπως καταιγίδες ή ισχυροί άνεμοι.

Πάντα με έναν συνοδό

Είστε πιο ασφαλείς στο ταξίδι με έναν συνοδηγό. Να σέβεστε τους άλλους: Να σέβεστε τους άλλους συμμετέχοντες, τους κολυμβητές και τους βαρκάρηδες και να τους αφήνετε αρκετό χώρο.
Το σύστημα των συνοδοιπόρων (buddy system) στα θαλάσσια αθλήματα αυξάνει την ασφάλεια. Σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης, κάποιος είναι άμεσα διαθέσιμος για να βοηθήσει ή να καλέσει βοήθεια.
Υπογραφή στην είσοδο και την έξοδο: Η υπογραφή στην αρχή και στο τέλος των δραστηριοτήτων θαλάσσιων σπορ καθιστά δυνατή την παρακολούθηση των συμμετεχόντων και την εξασφάλιση γρήγορης βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Τα θαλάσσια αθλήματα μοιράζονται συχνά περιορισμένους πόρους, όπως οι θαλάσσιες περιοχές. Η διακριτικότητα απέναντι στους άλλους αθλούμενους θαλάσσιων σπορ βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων και ατυχημάτων.

Πρακτικές συμβουλές:

• Επιλογή συνοδού: Επιλέξτε έναν φίλο που έχει παρόμοιες δεξιότητες και εμπειρία. Επικοινωνήστε με σαφήνεια και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε και οι δύο τις προγραμματισμένες δραστηριότητες και διαδρομές.
• Check-in και check-out: Κάντε check in και check out με ένα υπεύθυνο άτομο ή μια εγκατάσταση στην τοποθεσία σας. Ενημερώστε τους για το πού πηγαίνετε και πότε σκοπεύετε να επιστρέψετε.
• Να έχετε επίγνωση των άλλων αθλούμενων των θαλάσσιων σπορ: Να γνωρίζετε τους άλλους αθλούμενους των θαλάσσιων σπορ γύρω σας. Κρατήστε τις αποστάσεις σας και αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους άλλους.
• Μάθετε να δίνετε προσοχή στα σήματα έκτακτης ανάγκης: Γνωρίστε και αναγνωρίστε τα κοινά σήματα έκτακτης ανάγκης και βοήθειας στα θαλάσσια αθλήματα. Να είστε έτοιμοι να βοηθήσετε άλλους αθλούμενους των θαλάσσιων σπορ που έχουν ανάγκη.

Να γνωρίζετε τους κανόνες

Εξοικειωθείτε με τους ειδικούς κανόνες και κανονισμούς που ισχύουν για το θαλάσσιο άθλημα στο οποίο συμμετέχετε και να τους τηρείτε ανά πάσα στιγμή. Σημασία της γνώσης των τοπικών νόμων: Οι δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ διέπονται από συγκεκριμένους νόμους και κανονισμούς που ενδέχεται να διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Η γνώση και η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων. Ποικιλομορφία των νόμων: Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί για τα όρια ταχύτητας, την απόσταση από άλλους συμμετέχοντες των θαλάσσιων σπορ ή τις προστατευόμενες περιοχές.

Πρακτικές συμβουλές:
• Λήψη πληροφοριών: Ενημερωθείτε για τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς πριν ξεκινήσετε τις δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδικτυακής έρευνας, διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές ή επισκέψεων σε κέντρα πληροφόρησης.
• Δώστε προσοχή στις προστατευόμενες περιοχές: Δώστε προσοχή στις καθορισμένες προστατευόμενες περιοχές όπου ορισμένες δραστηριότητες ενδέχεται να περιορίζονται ή να απαγορεύονται.
• Να σέβεστε τα όρια ταχύτητας και τις αποστάσεις ασφαλείας: Τηρείτε τα καθορισμένα όρια ταχύτητας και τις αποστάσεις ασφαλείας για να αποφύγετε συγκρούσεις και την ενόχληση της άγριας ζωής.
• Προσαρμογή στα περιφερειακά χαρακτηριστικά: Κάθε περιοχή μπορεί να έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Εκτιμήστε τον άνεμο, τα κύματα και τα θαλάσσια ρεύματα

Αξιολογήστε τον άνεμο, τα κύματα και το ρεύμα και να γνωρίζετε ότι οι συνθήκες αυτές μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Σημασία της αξιολόγησης των συνθηκών του νερού: Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας θαλάσσιων σπορ, είναι σημαντικό να αξιολογείτε τις τρέχουσες συνθήκες νερού, συμπεριλαμβανομένων του ανέμου, των κυμάτων και των ρευμάτων. Αυτοί οι φυσικοί παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο. Οι ισχυροί άνεμοι, τα υψηλά κύματα και τα απρόβλεπτα ρεύματα μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Πρακτικές συμβουλές:
• Ελέγξτε τις καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες: Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές για να ελέγξετε τις τρέχουσες και προβλεπόμενες συνθήκες νερού και καιρού. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μετεωρολογικών υπηρεσιών, ειδικών εφαρμογών ή υπηρεσιών ναυτιλιακών πληροφοριών.
• Ζητήστε συμβουλές από τους ντόπιους: Οι ντόπιοι και έμπειροι αθλούμενοι των θαλάσσιων σπορ μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες συνθήκες και κινδύνους στο νερό.
• Παρατηρήστε το περιβάλλον: Δώστε προσοχή στις αλλαγές στο περιβάλλον, όπως οι μεταβαλλόμενες κατευθύνσεις του ανέμου ή τα μοτίβα των κυμάτων, που μπορεί να υποδεικνύουν μεταβαλλόμενα ρεύματα.
• Προσαρμόστε της δραστηριότητες: Να είστε προετοιμασμένοι να προσαρμόσετε τα σχέδιά της ή να ακυρώσετε τη δραστηριότητά της εάν οι συνθήκες γίνουν πολύ επικίνδυνες.

Ασφάλεια των σημείων εισόδου και εξόδου

Η ασφάλεια κατά την είσοδο και την έξοδο από το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση της φύσης και του εξοπλισμού των σημείων πρόσβασης.
Η συνεκτίμηση διαφόρων παραγόντων: Η ασφάλεια μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φύσης του εδάφους, της παρουσίας σκαλοπατιών ή ραμπών, της εγγύτητας με της λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της γενικής προσβασιμότητας της περιοχής.

Πρακτικές συμβουλές:
• Κατάλληλος εξοπλισμός: Φορέστε κατάλληλα υποδήματα και χρησιμοποιήστε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπαίνετε και να βγαίνετε από το νερό με ασφάλεια.
• Έλεγχος του σημείου πρόσβασης: Ελέγξτε την κατάσταση του σημείου εισόδου και εξόδου πριν από την έναρξη της δραστηριότητας. Προσέξτε για πιθανούς κινδύνους, όπως ολισθηρές επιφάνειες, αιχμηρά αντικείμενα ή ισχυρά ρεύματα.
• Δώστε προσοχή στις περιβαλλοντικές επιδράσεις: Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το κρύο, η κούραση ή η παρουσία άλλων συμμετεχόντων των θαλάσσιων σπορ που θα μπορούσαν να καταστήσουν την είσοδο και την έξοδο από το νερό πιο δύσκολη.
• Σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Φροντίστε να έχετε ένα σχέδιο για την περίπτωση που η προγραμματισμένη έξοδος δεν είναι δυνατή, για παράδειγμα προσδιορίζοντας εναλλακτικά ασφαλή σημεία εξόδου πριν από την έναρξη της δραστηριότητας.

Να αναγνωρίζετε τα όριά σας

Να αναγνωρίζετε τα όριά σας και βεβαιωθείτε ότι είστε καλά εκπαιδευμένοι. Η σημασία της αναγνώρισης των δικών σας ορίων: Η γνώση των δικών σας ικανοτήτων και ορίων είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στα θαλάσσια αθλήματα. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση ή η επιρροή της πίεσης των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Η σημασία των πιστοποιήσεων: Υπάρχουν ειδικά προγράμματα κατάρτισης και πιστοποιήσεις για πολλά θαλάσσια αθλήματα, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι συμμετέχοντες διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις.

Πρακτικές συμβουλές:
• Ρεαλιστική αυτοαξιολόγηση: Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τις δεξιότητες και την εμπειρία σας. Αποφύγετε δραστηριότητες που υπερβαίνουν τις ικανότητές σας και μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να καθοδηγείται από την πίεση των άλλων. Αποκτήστε άδειες και πιστοποιήσεις: Συμμετέχετε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και αποκτήστε τις κατάλληλες άδειες ή πιστοποιήσεις για το θαλάσσιο άθλημα που σας ενδιαφέρει.
• Βελτιώστε τις δεξιότητές σας εξασκώντας το θαλάσσιο άθλημα που επιθυμείτε με επαγγελματίες εκπαιδευτές ή συναδέλφους με μεγαλύτερη εμπειρία.
• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι σκόπιμο να έχετε μια καλή εκπαίδευση πρώτων βοηθειών – η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά.

Να χρησιμοποιείτε πάντα τον κατάλληλο εξοπλισμό

Σημασία του σωστού εξοπλισμού: Η χρήση του σωστού εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας στα θαλάσσια αθλήματα. Ο ακατάλληλος εξοπλισμός μπορεί όπως να αυξήσει τον κίνδυνο υποθερμίας, τραυματισμού και άλλων κινδύνων.
Εξέταση των περιβαλλοντικών συνθηκών: Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του νερού, οι καιρικές συνθήκες και η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι τακτικοί έλεγχοι του εξοπλισμού και οι απαραίτητες εργασίες σέρβις είναι σημαντικές.

Πρακτικές συμβουλές:
• Επιλογή του σωστού ρουχισμού: Επιλέξτε το σωστό πάχος νεοπρενίου και άλλο προστατευτικό ρουχισμό για να σας προστατεύσει από το κρύο και τους τραυματισμούς. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα γάντια, το προστατευτικό για το κεφάλι και τα υποδήματα.
• Χρησιμοποιήστε σημαδούρες κατά την κατάδυση: Οι σημαδούρες είναι ένα σημαντικό στοιχείο ασφαλείας κατά την κατάδυση, την κολύμβηση με αναπνευστήρα και την κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα για να επισημαίνετε τη θέση σας στο νερό.
• Φοράτε σωσίβια και κράνη: Τα σωσίβια θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά για πολλά θαλάσσια σπορ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη και η χρήση κράνους.
• Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς: Ζητήστε συμβουλές από ειδικούς για να επιλέξετε τον καταλληλότερο εξοπλισμό για τις δραστηριότητές σας και τις συνθήκες.
• Δώστε προσοχή στα σήματα έκτακτης ανάγκης: Γνωρίστε και αναγνωρίστε τα κοινά σήματα έκτακτης ανάγκης και βοήθειας στα θαλάσσια αθλήματα. Να είστε προετοιμασμένοι να βοηθήσετε άλλους συμμετέχοντες των θαλάσσιων σπορ που έχουν ανάγκη.

Προστασία των κολυμβητών και των δυτών

Καθώς οι κολυμβητές και οι δύτες είναι πιο ευάλωτοι από ό,τι οι λέμβοι, ταχύπλοα σκάφη ή τα τζετ σκι, είναι σημαντικό να τηρείται πάντα απόσταση ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων.
Αναγνώριση των δυτών: Οι σημαδούρες και οι ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα μπορούν να υποδείξουν ότι οι δύτες βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια. Αυτά τα σημάδια πρέπει πάντα να τηρούνται.

Πρακτικές συμβουλές:
• Δώστε προσοχή στις σημαδούρες: Οι σημαδούρες μπορούν να σηματοδοτήσουν περιοχές κατάδυσης ή κολύμβησης. Κρατάτε πάντα απόσταση ασφαλείας από αυτές τις σημαδούρες.
• Προσέξτε τις ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα: Οι ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για δύτες. Αποφύγετε να οδηγείτε πάνω από αυτές τις περιοχές.
• Αποφύγετε τις περιοχές κολύμβησης και κατάδυσης: Αποφύγετε τη χρήση πλωτών μέσων σε περιοχές που χρησιμοποιούνται συχνά από κολυμβητές και δύτες.
• Ευαισθητοποίηση και προσοχή: Να οδηγείτε προσεκτικά και να γνωρίζετε ότι οι κολυμβητές και οι δύτες μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί, ιδίως σε συνθήκες κυματισμού ή σε κακή ορατότητα.

Σημασία του ορίου ταχύτητας

Η διατήρηση χαμηλής ταχύτητας κοντά στην ακτή είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση επίσης ασφάλειας των αθλούμενων των θαλάσσιων σπορ και των άλλων ατόμων που βρίσκονται κοντά στην ακτή.
Κίνδυνοι από επίσης υψηλές ταχύτητες: Τα ταχύπλοα σκάφη κοντά στην ακτή αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για επίσης κολυμβητές, επίσης δύτες και επίσης λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Τα κύματα μπορούν να προκαλέσουν ανατροπή μικρών σκαφών και SUP. Τα κύματα αυτά προκαλούν επίσης ζημιές στη χλωρίδα κοντά στην ακτή.

Πρακτικές συμβουλές:
• Τηρείτε τα όρια ταχύτητας: Διατηρήστε χαμηλή ταχύτητα σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή.
• Να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας: Έχετε επίγνωση της εγγύτητάς σας στην ακτή και της πιθανής παρουσίας ανθρώπων και ζώων στο νερό.
• Προσοχή και σύνεση: Να οδηγείτε πάντα προσεκτικά και με την απαραίτητη προσοχή, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στο νερό και στην ακτή.
• Τηρείτε τους τοπικούς κανονισμούς: Τηρείτε επίσης τους τοπικούς κανονισμούς σχετικά με τα όρια ταχύτητας κοντά στην ακτή.

Να απολαμβάνετε τη φύση και να προστατεύετε το περιβάλλον

Η προσέγγιση με σεβασμό προς το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και ποικιλομορφίας. Οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως “καλοί επισκέπτες” στη φύση.
Αποφυγή της όχλησης: Είναι σημαντικό να προστατεύονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να αποφεύγεται η ενόχληση της άγριας ζωής.

Πρακτικές συμβουλές:
• Προστατεύστε τα κρηπιδώματα: Αποφύγετε την καταστροφή ή τη διάβρωση των κρηπιδωμάτων.
• Αποφύγετε τα προστατευόμενα φυσικά καταφύγια: Μείνετε μακριά από καθορισμένα φυσικά καταφύγια και τηρείτε τους τοπικούς κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος.
• Μην ρυπαίνετε το περιβάλλον: Αποφύγετε τη ρίψη αποβλήτων στο νερό και προσέξτε να μην προκαλείται ρύπανση. Αν δείτε πλαστικά ή άλλα απορρίμματα, μη διστάσετε να τα πάρετε μαζί σας και να τα πετάξετε καταλλήλως.
• Λαμβάνετε υπόψη σας την άγρια ζωή: Να είστε ήσυχοι και συγκρατημένοι, ώστε να μην ενοχλείτε τα ζώα. Αποφύγετε να αγγίζετε, να ταΐζετε ή να έρχεστε με άλλο τρόπο πολύ κοντά στη θαλάσσια ζωή.
• Οι δύτες θα πρέπει να κατέχουν την ικανότητα να επιπλέουν ώστε να μην καταστρέφουν τον πυθμένα και τα κοράλλια.

Διαβάστε ακόμη: