Τέσσερα κόμματα τρία εκ ων οποίων συμμετείχαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το τελευταίο είναι «πρωτοεμφανιζόμενο» κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της μεταπροσεχούς Κυριακής .

Αν και το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει ο «σοφός» νομοθέτης έχει προβλέψει τα πάντα σχετικά με το μπόνους στο πρώτο κόμμα το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και τις πενήντα βουλευτικές έδρες, αλλά δεν αντιμετώπισε το ενδεχόμενο προφανώς λόγω της διάρθρωσης του πολιτικού χάρτη κατά την ψήφιση του νόμου, να υπάρξουν πολλά μικρά κόμματα στο όριο του 3%.

Έτσι μπορεί η απλή αναλογική να αποτελεί παρελθόν, αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο της το δημιούργημα.

Το ποσοστό που απαιτείται να συγκεντρώσει στις εκλογές λόγω της καταγραφόμενης πιθανότητας να εισέλθουν στην επόμενη Βουλή περισσότερα των πέντε κομμάτων αποτέλεσμα το οποίο προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου , να υπερβαίνει το 40% .

Οι παρενέργειες αυτής της εξέλιξης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η ξαφνική διαμάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖA, σχετικά με τις βουλευτικές έδρες που εξασφάλισαν δύο μουσουλμάνοι υποψήφιοι του κόμματος του κ. Τσίπρα , οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή την πτυχή της υπόθεσης.

Γεγονός αποτελεί ότι η πόλωση κορυφώνεται, για λόγους που σίγουρα άπτεται λεπτών εθνικών ζητημάτων στη Θράκη , τα οποία όμως ρίχνονται βορά στην προεκλογική διαμάχη.

Ας ελπίζουμε ότι το θέμα θα κλείσει εδώ και να επικρατήσει περισσότερη σύνεση σε όλες τις πλευρές.

Επανερχόμαστε, στο κύριο θέμα μας: Όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων τα τέσσερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή, διαθέτουν προς το παρόν αυτές τις δυνατότητες.

«Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού και οι νεοφυείς «Σπαρτιάτες» του Βασίλη Στίγκα έχουν κάποια απήχηση και διεκδικούν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Ειρήσθω εν παρόδω: Για όσους δεν γνωρίζουν οι «Σπαρτιάτες» είναι νεοφασιστικό κόμμα και απολαμβάνουν τη στήριξη του καταδικασμένου για κακουργήματα Ηλία Κασιδιάρη.

Αποδεικνύεται έτσι εκ του αποτελέσματος, ότι η Δημοκρατία μας δεν πέτυχε να βρει τρόπους να μείνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας τα κατάλοιπα του νεοναζιστικού μορφώματος του κ. Κασιδιάρη. Ας προβληματιστούν άπαντες οι εμπλεκόμενοι …

Τα τέσσερα αυτά «κόμματα» – τα εισαγωγικά είναι απαραίτητα αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε αφού αποτελούν μόνο αρχηγικούς μηχανισμούς χωρίς καμία δημοκρατική δομή και οργάνωση , διεκδικούν τη λαϊκή ψήφο.

Άγνωστο αν το επιτύχουν μετά τα όσα περίεργα συνέβησαν κατά την κατάρτιση των συνδυασμών του , για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό και στα τρία κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Μάϊου οι αρχηγοί κατάρτισαν τα ψηφοδέλτια για τις εκλογές του Ιουνίου με τέτοιο τρόπο ώστε να διορίσουν φίλους, συγγενείς και άλλους …εκλεκτούς αδιαφορώντας πλήρως για τα αποτελέσματα της προηγούμενης λαϊκής ετυμηγορίας.

Μετά όλα αυτά που αποκαλύπτονται το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Έλληνες ψηφοφόροι θα επιβραβεύσουν τα αρχηγικά αυτά καμώματα, αν δηλαδή θα θεωρήσουν ότι τα τέσσερα «κόμματα» δικαιούνται είσοδο στη Βουλή.

Τότε με τη ψήφο μας, θα έχουμε δυστυχώς κάνει ένα ακόμη βήμα στην υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.

Θα τολμήσει κάποιο από τα κυρίαρχα κόμματα να μας προειδοποιήσει για τον υπαρκτό κίνδυνο ή η επόμενη Βουλή θα γίνει αρένα ακροτήτων και να αναδειχθεί στην χειρότερη της μεταπολίτευσης;

Διαβάστε περισσότερα