Περίπου 98 εκατ. ευρώ θα μείνουν καθαρά στο ταμείο του ομίλου Τεχνικής Ολυμπιακής από την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας, την αποπληρωμή δανεισμού και υποχρεώσεων προς ΔΕΚΟ και ΕΦΚΑ και τους οριστικούς συμβιβασμούς για τη χρονίζουσα υπόθεση των χρονομισθώσεων.

Πριν περίπου ένα χρόνο η Τεχνική Ολυμπιακή και μέλη της οικογένειας Στέγγου που ήλεγχαν μειοψηφικά ποσοστά στις μεταβιβαζόμενες εταιρείες υπέγραψαν με τη Belterra, εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, σύμβαση πώλησης των δραστηριοτήτων της Πόρτο Καρράς, με τίμημα 205 εκατ. ευρώ. Από τα 205 εκατ. ευρώ τα 54 εκατ. ευρώ προπληρώθηκαν για να εξοφληθεί η Fortress.

Το καταρχήν τίμημα που αντιστοιχεί στην Τεχνική Ολυμπιακή ανέρχεται σε 168,88 εκατ. ευρώ σε ελεύθερη υποχρεώσεων βάση και θα μειωθεί, με βάση το πόρισμα που κατέθεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος (Deloitte), κατά 70,78 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας Πόρτο Καρράς ΑΕ αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αγοραπωλησίας.

Στο διάστημα των τελευταίων μηνών οι μεταβιβαζόμενες εταιρείες αποπλήρωσαν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις 47,8 εκατ. ευρώ, οφειλές σε ΔΕΚΟ και ΕΦΚΑ 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ εξόφλησαν μεταχρονολογημένες επιταγές (3,18 εκατ. ευρώ) καθώς και την αναλογία επιστροφής προκαταβολών από τουριστικούς πράκτορες (2,5 εκατ. ευρώ). Τέλος, επήλθαν οριστικοί διακανονισμοί με τους χρονομισθωτές, ύψους 5,9 εκατ. ευρώ.

Έτσι, από το τίμημα μένουν τουλάχιστον 98,1 εκατ. ευρώ που αναλογούν στον όμιλο Τεχνικής Ολυμπιακής. Εξ αυτών, έχει ήδη εισπράξει 80,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα 33 εκατ. ευρώ μένουν κατατεθειμένα σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) και αναμένεται να εισπράξει άλλα 18 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εξετάζει το πόρισμα της Deloitte και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει έκθεση και από δεύτερο ανεξάρτητο σύμβουλο επί των οικονομικών καταστάσεων της 15.04.2020 των μεταβιβαζόμενων εταιρειών, με βάση τις υποχρεώσεις τους έως την ίδια ημερομηνία (debt free basis).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.