Ο 18χρονος μακελάρης, που εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο του Τέξας και σκότωσε εν ψυχρώ 19 παιδιά και δύο δασκάλες, χρησιμοποιούσε την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Yubo, για να προσεγγίζει εφήβους από την Καλιφόρνια έως και… την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew Υork Τimes.

Μια 15χρονη κοπέλα στη Γερμανία, που ζήτησε να κατανομαστεί με το ψευδώνυμο «Cece», δήλωσε ότι είχε γνωρίσει τον δράστη στην εφαρμογή Yubo δύο εβδομάδες νωρίτερα. Την ημέρα της πολύνεκρης επίθεσης, ο δράστης αντάλλαξε μηνύματα με την κοπέλα και, μάλιστα, της είπε ότι είχε πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο.

Ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο σχολείο, Salvador Ramos, έγινε 18 ετών στις 16 Μαΐου και η κοπέλα είπε ότι της είχε κάνει βιντεοκλήση τις ημέρες γύρω από τα γενέθλιά του από ένα οπλοπωλείο, όπου της είπε ότι αγόραζε ένα τουφέκι AR-15.

Τις επόμενες ημέρες, ο Ramos αναφέρθηκε έμμεσα στο ότι θα κάνει κάτι με το όπλο, αν και η κοπέλα είπε ότι ποτέ δεν ήταν ξεκάθαρος για το τι ακριβώς θα κάνει. Τη Δευτέρα το βράδυ, τη νύχτα πριν από τους πυροβολισμούς, της είπε ότι είχε φτάσει ένα πακέτο από μια ηλεκτρονική παραγγελία και της έστειλε μια φωτογραφία ενός μεγάλου χαρτονένιου κουτιού, που αργότερα είπε ότι περιείχε πυρομαχικά τα οποία θα εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Η Cece είπε ότι ο Ramos της έδειξε επίσης, σε μια βιντεοκλήση, μια μαύρη τσάντα, που φαινόταν να περιέχει πολλούς γεμιστήρες πυρομαχικών και τουλάχιστον ένα όπλο.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή Yubo

Η εφαρμογή Yubo λανσαρίστηκε το 2015 και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν livestream, να παίζουν παιχνίδια και να κάνουν νέους φίλους.

«Παίρνουμε το καλύτερο της offline αλληλεπίδρασης και προσθέτουμε σε αυτό τη δύναμη της τεχνολογίας ,για να διασφαλίσουμε ότι οι χρήστες θα συνδεθούν με τη σωστή ομάδα ανθρώπων οπουδήποτε στον κόσμο, ανά πάσα στιγμή, σε ένα ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε στην ιστοσελίδα Techcrunch ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Yubo, Σάσα Λαζίμι.

Σήμερα, η εταιρεία έχει 60 εκατομμύρια χρήστες, το 99% εκ των οποίων είναι ηλικίας 13 έως 25 ετών. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και συντονιστές περιεχομένου για την παρακολούθηση των livestreams, ώστε το ακατάλληλο περιεχόμενο να επισημαίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα υιοθετήσει μια νέα τεχνική επαλήθευσης ηλικίας, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία καταγραφής ζωντανής εικόνας για την αναγνώριση των ανηλίκων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή, προκειμένου να τους διαχωρίζει από τους ενήλικες χρήστες.