Με σχέδιο τεσσάρων μηνών και στόχο χειροπιαστά αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανακούφισης, κινείται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής: λιγότερα λόγια, περισσότερα αποτελέσματα, ώστε η κυβέρνηση να προσέλθει στη ΔΕΘ με θετικό πρόσημο και να ενισχύσει το πολιτικό της κεφάλαιο.

Ασφάλεια, ανήλικοι και πανεπιστήμια στο επίκεντρο

Μετά και την πρόσφατη επίθεση στη Νομική, το ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους αποκτά κεντρική προτεραιότητα. Αύριο συγκαλείται σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Εθνική Στρατηγική κατά της παραβατικότητας των ανηλίκων, ενώ προχωρούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες με τη λέξη-κλειδί: «συνέπειες». Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως οι νόμοι θα τηρηθούν και οι ευθύνες θα αποδίδονται, όχι μόνο στους δράστες, αλλά και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που δεν εφαρμόζουν το νομικό πλαίσιο.

Διαρκής παρουσία Μητσοτάκη στην περιφέρεια

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εντείνει τις επισκέψεις του ανά την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη ολοκληρωμένων έργων. Μετά την Παιανία και τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, το επόμενο «ραντεβού» είναι στην Κρήτη, με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων για τον ΒΟΑΚ, παρουσία και του νέου υπουργού Υποδομών Χρίστου Δήμα.

Μέτρα με κοινωνικό αποτύπωμα, όχι απλώς παροχές

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η στρατηγική στροφή εστιάζει σε μέτρα με χαμηλό δημοσιονομικό κόστος αλλά υψηλή κοινωνική αξία. Οι παρεμβάσεις για ενοικιαστές και συνταξιούχους απέδειξαν τη δυναμική τέτοιων δράσεων. Ο στόχος είναι μέχρι τη ΔΕΘ οι πολίτες να έχουν δει χειροπιαστές βελτιώσεις στην καθημερινότητά τους.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δεν θα συνοδευτεί μόνο από φοροελαφρύνσεις, αλλά και από την παρουσίαση ενός διετούς σχεδίου στήριξης της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση, Δημόσιο και Δικαιοσύνη

Νομοσχέδια για την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση και την απονομή Δικαιοσύνης αναμένεται να φτάσουν σύντομα στη Βουλή. Ήδη υπεγράφη το Π.Δ. για τον προσωπικό αριθμό, που επιτρέπει την ενοποίηση των μητρώων του κράτους και απαλλάσσει τους πολίτες από πολύπλοκες διαδικασίες.

Το μεγάλο στοίχημα: στέγη και ακρίβεια

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής πίεσης ειδικά στους νέους είναι κομβικής σημασίας. Έργα και μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης μπαίνουν σε φάση υλοποίησης, ενώ επιταχύνεται η πρόοδος σε υποδομές, με προτεραιότητα σε:

  • την Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης
  • τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου
  • τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας
  • την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης
  • την αναβάθμιση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής

Αγοραστική δύναμη και απασχόληση στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση επιδιώκει αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στη γυναικεία εργασία, και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος. Σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφάλειας, όπως η επιτάχυνση των Σχεδίων Ασφαλείας στα ΑΕΙ, η συνολική στρατηγική πλαισιώνεται από την ανάγκη αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και του κράτους που λειτουργεί.

Οριζόντιος ρόλος Χατζηδάκη για κράτος-πολίτη

Κομβικό ρόλο στην εκστρατεία για την επανασύνδεση κράτους και πολίτη έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης, με δυνατότητα οριζόντιας παρέμβασης σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Οι πρωτοβουλίες του θα επικεντρωθούν στη χρηστή διοίκηση, τη λογοδοσία και την απλοποίηση των επαφών του πολίτη με το κράτος.

Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές: η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών χτίζεται καθημερινά με πράξεις και όχι με λόγια. Και αυτή η περίοδος έως τη ΔΕΘ είναι το αποφασιστικό crash test.

Διαβάστε ακόμη: