Το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού είναι κάτι που πολλοί σκέφτονται ότι θα ακολουθήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, ίσως για πολλούς και μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ο καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας του Pανεπιστημίου της Βόννης Χέντρικ Στρέεκ για παράδειγμα, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο περιοδικό Focus «να μην κηρυχθεί η κρίση του κορωνοϊού λήξασα. Θα μπορούσαμε να βιώσουμε ένα τέταρτο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τότε για να βελτιστοποιήσουμε τις δομές και τις διαδικασίες για την αντιμετώπισή του».

Ο 43χρονος καθηγητής θεωρεί ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα είδος πανδημικού συμβουλίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας. Σε μια τέτοια διεπιστημονική επιτροπή θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο εκτός από τους γιατρούς, τους οικονομολόγους, τους κοινωνιολόγους και και άλλοι ειδήμονες. Αντί αυτών, σήμερα η κοινή γνώμη αντλεί πληροφορίες από κακόφωνες πηγές».

Τι αναφέρουν Έλληνες επιστήμονες;

Πάντως, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την άρση των μέτρων και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο  το οριζόντιο κλείσιμο, για αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Τόνισε ωστόσο ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, για αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό»

Για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, είχε προειδοποιήσει και ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Παυλάκης είχε αναφέρει πως η μη τήρηση των μέτρων και τα κορωνοπάρτι συμβάλλουν στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

«Υπάρχει ακόμα υλικό για τον ιό, αν το αφήσουμε ελεύθερο θα κάνει μεγάλη ζημιά.», είχε τονίσει υπογραμμίζοντας πως «αν αφήσουμε το επιδημιολογικό κύμα να σέρνεται θα φύγει πιο αργά, που σημαίνει ότι θα βλέπουμε κρούσματα μετά το Πάσχα, θα συνεχίσουν. Αυτό δεν είναι κατάλληλη συνταγή για το καλοκαίρι».

Ο κ. Παυλάκης είχε εξηγήσει ότι, επειδή υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού έτοιμα να δείξουν τα δόντια τους, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε και ένα τέταρτο κύμα. «Αυτό το τέταρτο κύμα, αν είναι ο ιός καινούριος, μπορεί να συμβεί και το καλοκαίρι». «Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή», είχε εκτιμήσει ο καθηγητής, λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.