Η εμβολιαστική διαδικασία προχωρά, αργά αλλά σταθερά, με τη συζήτηση για τα τεστ αντισωμάτων για κορωνοϊό να έχει ανοίξει.

Όλο και περισσότεροι πολίτες ρωτούν το εξής: «Να πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων;», την ώρα που τα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι υψηλά.

Το τεστ των αντισωμάτων πραγματοποιείται με μια απλή αιμοληψία, διενεργείται σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα δείχνουν κατά πόσο έχει κανείς εκτεθεί στον ιό.

Ένα τσίμπημα στο χέρι, μια αιμοληψία, και σε 5 λεπτά το τεστ ολοκληρώθηκε… απαντώντας αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει κι αν ο αριθμός των αντισωμάτων που διαθέτει είναι ικανός να τον προφυλάξει προκειμένου να μην ξανακολλήσει.

Μάλιστα, πολλοί ειδικοί τις τελευταίες ημέρες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα της μορφής: «Είναι αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων;», «Πρέπει να κάνω κι εγώ;», «Αν δεν δείξει το αποτέλεσμα που θέλουμε, τι σημαίνει;».

τεστ αντισωμάτων

Θεμιστοκλέους: «Δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων»

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι υποχρεωτική ενώ αναφέρθηκε και στα τεστ αντισωμάτων.

Εξήγησε τον λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση, σχολιάζοντας πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα το οποίο μειώνεται όμως, και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος».

Ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων. «Τα αντισώματα μετρώνται με διαφορετικές μεθόδους και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει».

Τζανάκης: «Τα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο»

Επίσης, τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορωνοϊό δεν μπορεί να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει, ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δεν σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», δήλωσε χθες ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα.

«Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει», επεσήμανε στις δηλώσεις του.

τεστ αντισωμάτων

Παγώνη για τεστ αντισωμάτων: «Δεν έχει νόημα…»

Για το ίδιο θέμα, για το τεστ αντισωμάτων, τοποθετήθηκε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, στην ΕΡΤ, δηλώνοντας ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και επικρίνοντας την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων.

«Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».

Και όπως είπε η γιατρός, «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

Ζαφειρόπουλος για τεστ αντισωμάτων: «Διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο»

Επιπλέον, ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, εξέφρασε στην ΕΡΤ πως «ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Μιλώντας για την ύπαρξη ή μη αντισωμάτων, μετά από τον εμβολιασμό,ο επιστήμονας ξεκαθάρισε ότι «η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία».

τεστ αντισωμάτων

Ψαλτοπούλου: «Αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων»

Σημειώνεται πάντως, ότι η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στο MEGA, πριν από μερικές ημέρες, είχε αναφέρει πως «είναι όντως αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων».

«Έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις που μετρώντας τους έχουμε δει ότι δεν έχουν βγάλει αντισώματα, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, όπως ανοσοκατεσταλμένοι. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει καλά αντισώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 6 με 8 μήνες»,